ГЕРБ разчита бизнесът да дарява само на управляващата партия по страх от саморазправа. Това заяви пред БНР лидерът на ДБГ Димитър Делчев. Така той коментира постигнатата днес договорка между ГЕРБ и ДПС за минимална партийна субсидия, но падане на лимита за дарения.

"В началото на юли ще организираме кръгла маса с представители на гражданското общество, НПОта и политици, за да обсъдим държавните субсидии. На нея ще представим и нашия законопроект за справедливо финансиране на политическите партии", каза Делчев. 

Според него признак на самозабравяне е една толкова важна за функционирането на демокрацията тема, да се решава от няколко партийни функционера без да има обществен консенсус за това. Делчев е убеден, че законопроектът за субсидия от 1 лв. има връзка с предстоящите местни избори, защото ГЕРБ ще направи всичко, за да запази позициите си в местната власт, но и да върне загубени такива.

В законопроекта, който ДБГ ще предостави на всички 240 депутати за внасяне, се предлага държавната субсидия да има различна стойност за гласовете, които една партия е спечелила. За първите 150 хил. гласа сумата на глас да бъде 11 лв., но за всяка следваща стъпка тя да се намалява с по 1 лв., като след границата от 1 млн. гласа партиите да получават по 1 лв. за всеки следващ глас. Председателят на ДБГ обясни, че това е регресивна скала, която ще спести 6 млн. лв. от бюджета и в същото време ще донесе справедливост, така че големите партии да не получават прекомерни суми, които не могат да изхарчат, а малките - недостатъчни.