Виетнам сформира екип от експерти, в който участват и четирима руски учени, които ще се опитат да съхранят балсамираното тяло на първия комунистически водач на страната Хо Ши Мин, предаде Ройтерс, позовавайки се на официални документи на правителството.

Групата е създадена, за да изследва състоянието на трупа на Хо, който бе балсамиран за първи път преди почти 50 години (почива през 1969 г.) и ще започне да работи следващия месец.

"Съветът трябва да предложи планове и научни подходи, с които да се съхрани тялото на председателя Хо Ши Мин в дългосрочен план", гласи решението.

Не се споменава какво е състоянието на трупа, но поддръжката е много скъпа и изисква редовни грижи.

Няколко държави са балсамирали основоположниците на комунистическите си режими - Китай, Северна Корея и Виетнам. Помагат им представители на т.нар. "Ленинска лаборатория" на СССР, която балсамира тялото на Владимир Ленин малко след смъртта му през 1924 г.

Хо Ши Мин, или както е известен в страната си - "Чичо Хо", е съхраняван в голям мавзолей в Ханой, където е изложен в стъклен сандък.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун постави венец пред зданието, докато бе на визита в столицата за срещата с Доналд Тръмп.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Русия започна да таксува Виетнам за доставките на уникалната смес, необходима за балсамирането на Хо, според сайта на мавзолея.

През 2003 г. Ханой отправя молба към Кремъл да премести производството на химическия коктейл в комунистическата страна и изпрати учени в Москва, за да изучат тайните на "Ленинската лаборатория".

"В ранните дни руските експерти създадоха химикалите тайно без да разкрият как", обясни представителят на мавзолея Као Дин Кием пред виетнамска медия. "Когато приключиха, на виетнамските работници бе наредено да почистят мястото и получихме шанса да изследваме газа и течностите, които останаха", допълни той.

Виетнамски учени вече овладяха изкуството на мумификацията, но специалисти от Русия често са привиквани да помагат при ежегодната поддръжка на тялото.