Стотици хиляди чехи излязоха днес на протест в столицата Прага с искане за оставката на министър-председателя Андрей Бабиш, в най-голямата демонстрация на обществено недоволство от "Кадифената революция" през 1989 година, която събори комунизма, предаде Ройтерс.

Митингът в парка Летна беше кулминацията на серия протести през последните седмици срещу Бабиш, който е изправен пред разследвания по обвинения за измама и конфликт на интереси, които той категорично отхвърля.

Организаторите казаха, че 250 000 души от цялата страна са участвали в неделния митинг, но полицията е отказала да съобщи своята преценка за посещаемостта на събитието.

Някои от демонстрантите носеха плакати "Оставка", "Дойде ни до гуша", "Няма да се откажем от демокрацията", други развяваха чешкото национално знаме. Много семейства доведоха и децата си на протеста, който беше мирен както предишните срещу Бабиш и неговия министър на правосъдието.

Полицията предложи през април Бабиш, милиардер, влязъл в политиката и понякога сравняван с президента на САЩ Доналд Тръмп, да бъде официално обвинен в измама, защото преди 10 години е използвал европейски субсидии, за да построи хотел и конферентен център извън Прага. Той отрича да е извършил нарушение.

Назначаването на нов министър на правосъдието веднага след съобщението на полицията предизвика протести от демонстранти, според които Бабиш се опитва да повлияе на следствието. Той решително отхвърли и тези твърдения.

“Нашата страна има много проблеми и правителството не ги решава. То не ги решава, защото единствената грижа на министър-председателя е как да разплете личните си проблеми”, каза пред множеството Микулаш Минар, a 26-годишен студент по богословие, създател на гражданското сдружение "Милиони моменти за демокрация" което организира протестите.

“Не е приемливо нашият министър-председател да бъде подследствен", добави той от огромната, като за рок концерт, сцена.

Организаторите казаха, че не са канили никакви политици да говорят на митинга. 

Бабиш (64 г.) получи следващ удар от изтекли публично предварителни резултати от ревизия на Европейската комисия, според които той е в конфликт на интереси като бенефициент на доверителни фондове, на които е прехвърлил химически, земеделски, медиен и хранителен бизнес, оценен от Форбс (Forbes) за $3,7 млрд.

Бабиш настоява, че ревизията, според която компаниите в доверителния фонд, не могат да получават европейски субсидии за развитие, греши и че това ще бъде доказано в окончателни заключения, които се очакват в края на тази година или в ранната 2020-а.

Премиерът казва, че хората имат право да протестират, но твърдо отказва да подаде оставка. Неговото популистко движение АНО остава най-популярната партия, въпреки че подкрепата за нея падна леко през последните два месеца на 27.5% според сондаж на от агенция "Кантар",(Кantar), чиито резултати бяха  публикувани на 9 юни.

Бабиш има и достатъчно подкрепа в парламента, където насрочен за другата седмица вот на недоверие най-вероятно няма да успее.