Одобряването на новите учебници по история за 10-и клас е спряно, за да се преработят текстовете в тях, които засягат историята на България от времето на комунизма. На издателствата са дадени препоръки за промяна на съдържанието. Това съобщи във вторник министърът на образованието Красимир Вълчев.

Новите учебници по история бяха критикувани от историци, а и от учители заради манипулативното представяне на периода на тоталитарната диктатура. Няма  достатъчно информация за действията на Държавна сигурност, за Възродителния процес, за действителното финансово състояние на държавата по време на режима на Тодор Живков.

Според Вълчев в учебниците "има и опит да се даде положителен акцент върху не толкова съществени елементи" от комунистическия период, както и "няколко откровено провокативни текста".

През новата учебна година десетокласниците трябва да учат по утвърдената през миналата година нова програма по история. Тя включва и най-новата история на България, включително и комунизма.

Нови учебници са представили 5 издателства.

"В раздела за комунизма в учебниците по история за 10-ти клас не се разказва за фалитите на България по времето на комунизма, защото това понятие не заложено в учебния план на образователното министерство."

 Това каза проф. Евгения Калинова пред "България он еър". Тя е автор на раздела за комунизма в един от петте учебника. Тя обаче изтъкна, че в нейния учебник се разказва защо и как България е трябвало да продаде златния си резерв.

Калинова обясни, че министерството  е одобрило 5 учебника по история и не е редно всички упреци да се отправят и към петте учебника, а трябва да се говори конкретно в кой учебник какво липсва. Тя изтъкна, че в учебника, на който тя е съавтор, най-подробно е представен Възродителният процес.

"Най-страшното е отново да се върнем към онова време с едната истина", каза още Калинова.

Според Георги Михайлов от фондация "Истина и памет" обаче остава впечатлението, че много факти за историята на комунистическа България се прикриват.

"Не можете да добиете представа, че става въпрос за един кървав период", заяви Михайлов.

Пред бТВ вчера журналистът Христо Христов заяви, че не е нормално 30 години след краха на тоталитарната комунистическа система, да ни се предлагат учебници, в част от които "да не виждаме тази истина, която знаем".

"Имаше огромна документална революция, има изследвания, разкрития за характера на този режим. Този режим е осъден и по българското законодателство, и в международен план. У нас има огромна съпротива да се говори срещу комунизма", убеден е Христов.