Държавната ТЕЦ "Марица изток-2" не се е отказала доброволно в полза на ТЕЦ-Варна да поддържа т.нар. студен резерв. ТЕЦ-ът, 70% собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, през 2018-а спечели договори за над 27 млн. лв. от търговете за студен резерв.

Отказът на "Марица изток-2" бил необходим заради невъзможност на централата едновременно да осигури ток за потреблението и да поддържа студен резерв. Това довело до застрашаване на енергийната система.

Петкова обясни, че квотите на студения резерв се определят от министъра съгласно закона, като през тази година те са средно 650 мегавата, а разходите на енергийния системен оператор за тях за 2018 г. са били 57 млн. лв. Каква ще е цената на студения резерв тази година предстои енергийният регулатор да определи.

ТЕЦ-Варна е втората по големина централа в страната и заема много сериозно място в електренергийната система. Предишният собственик ЧЕЗ не бил направил никакви инвестиции в сероочистващи инсталации и се наложило да затвори централата.

"В момента ТЕЦ-Варна работи и за ток, и за студен резерв", каза Петкова.

По повод предстоящата сделка за закупуване на активите на ЧЕЗ от "Еврохолд" Петкова повтори казаното от премиера Бойко Борисов, че държавата не може да се меси.