Смените в парламентарната група на БСП са по-скоро показна акция - "да се покаже, че няма никой, който да не може да бъде засегнат, пък другите да си правят сметката".

Така Антон Кутев, който вече не е зам.-председател на депутатите от левицата и от тази седмица ще бъде махнат и от председателския пост на парламентарната комисия, която води, обобщи случващото се в червените редици. Освен Кутев, от рокадите ще бъде засегнат и Валери Жаблянов - той вече бе отстранен от Изпълнителното бюро на БСП, няма да е и неин представител в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Жаблянов изяви желание да седне на председателското място в партията веднага щом Корнелия Нинова обяви оставка заради резултата на евровота.

Има и трета анонсирана рокада, но тя е за повишение - очаква се Кристиан Вигенин да бъде предложен за зам.-председател на Народното събрание - на мястото на Жаблянов, който бе свален преди повече от година по искане на ГЕРБ. 

"Решението за смените е на Корнелия Нинова. И тя има това право - кой да е зам.-председател на ПГ на БСП е решение, което минава през нея, такова е и решението кой да не бъде и аз нямам драма с това", заяви Кутев. И беше категоричен, че за двете години, в които е заемал двата поста, е свършил достатъчно работа. 

По думите му причината за смяната му е противоречия с Нинова за начина, по който трябва да се прави политика. Депутатът обаче вярва, че когато има нещо, с което не е съгласен, трябва да го каже - така и правел. 

Кутев не е говорил с лидерката на БСП отдавна - последният разговор бил за това, че кампанията за европейските избори е трябвало да протече по различен начин. "Сега не съм говорил с нея, а и е редно тя да говори с мен в новата ситуация", уточни народният представител. 

"Виждам предупреждение към всеки,който не е съгласен по някакъв начин с лидера. Не съм убеден, че това е най-добрият подход, но тя така е избрала", допълни той.

"Съвременната политика е много динамична, няма пълни мандати. Всеки, който заема някакъв пост, трябва да знае, че това е за кратко време и трябва да е готов в много кратки срокове - 3-4 месеца, да даде резултати", обобщи ситуацията Кутев.

Депутатът припомни, че без значение на кого му харесва и на кого не, Нинова е избраният председател на партията и тя има право да взима решения. И носи отговорността за тях. Въпреки всичко Кутев е категоричен, че БСП е демократична партия и даде пример с ГЕРБ и конгреса на партията вчера:

"Виждате, там всичко се гласува единодушно - промени в устава, освобождаване на хора, назначения - каквото се предложи, това се гласува". 

Политикът от БСП заяви, че според него Корнелия Нинова е щяла да спечели лидерското си място отново и без да подава оставка на Конгреса.