Светът знае, че Иран не се стреми да се сдобие с ядрено оръжие.

Това е заявил началникът на иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция генерал-майор Хосеин Салами, цитиран от агенция Тасним, предаде Ройтерс. 

"Защо ни санкционират глобално по ядрения въпрос, при положение че светът знае, че не се стремим към ядрено оръжие? В действителност те ни санкционират заради научно познание", заявява той.

"Ядрените оръжия нямат място в исляма. Ислямът не одобрява оръжията за масово поразяване", допълва Салами.

ООН заяви, че според генералния секретар на организацията Антониу Гутериш обогатяването от Иран на уран над зададения в ядреното споразумение от 2015 г. праг, ако бъде потвърдено, нито ще помогне да бъде запазено споразумението, "нито ще осигури осезаеми икономически ползи за иранския народ", посочи Асошиейтед прес.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак каза, че генералният секретар призовава Техеран да продължи да изпълнява всичките си ангажименти по ядреното споразумение, докато "страните по него търсят начин за преодоляване на значителните предизвикателства" пред Иран.

Изявленията на Техеран, че постепенно се отказва от задълженията си по Съвместния всеобхватен план за действие, не трябва да предизвикват паника, заяви днес руското Министерство на външните работи, цитирано от ТАСС.

"Изявленията, направени на пресконференцията в Техеран на 7 юли от представителите на Министерството на външните работи и Организацията за атомна енергия на Иран за твърдо намерение да бъде направена следваща стъпка в плана за постепенен отказ от задълженията в рамките на ядрената сделка, не трябва да предизвикват паника", подчерта руското дипломатическо ведомство.

"Става дума изключително и само за доброволни задължения на Иран, поети от него в духа на компромиса и в името на сключването на Съвместния всеобхватен план за действие", допълниха от министерството.

Европа иска свикване на съвместна комисия

„Изразяваме дълбоко безпокойство, че Иран не изпълнява някои от своите ангажименти съгласно Съвместния всеобхватен план за действие.“

Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността Федерика Могерини и външните министри на Франция, Германия и Великобритания.

„Иран заяви, че иска да остане част от Плана. Той трябва да действа съгласно този план, като спре тези дейности и се върне незабавно към пълното му спазване. Въпросите около спазването трябва да бъдат адресирани в рамките на Плана и трябва да бъде спешно свикана съвместна комисия. Призоваваме всички страни да действат отговорно по посока деескалация на напрежението по отошение на ядрената дейност на Иран“, гласи изявлението.