Германската канцлерка Ангела Меркел и датската премиерка Мете Фредериксен изслушаха днес националните химни на двете страни седнали, предадоха световните агенции.
Вчера Меркел видимо трепереше на церемонията на открито за посрещането на финландския премиер Анти Рине. Това беше третият подобен случай за три седмици, припомня Ройтерс.
Преди днешната среща протоколът беше променен, за да се избегне нова проблемна ситуация, отбелязва ТАСС.

След церемонията по посрещането с военни почести Меркел и Фредериксен изминаха пеша разстоянието до канцлерството, като германската канцлерка се усмихваше, съобщи Ройтерс.

Меркел се усмихваше по време на пресконференцията с Фредериксен.


След срещата си с Рине Меркел заяви, че е добре, и настоя, че треперенето "ще изчезне, също както се появи един ден". 
64-годишната канцлерка на Германия заема поста от 2005 г. и не е известно да страда от сериозни здравни проблеми. Вчера тя не съобщи да е получавала медицински препоръки или лечение.

В редица издания се появиха спекулации за възможните причини за треперенето, включително и болестта на Паркинсон.

Медицински експерти омаловажиха спекулациите по въпроса, заявявайки, че има много възможни причини за тремора.

След третия случай за по-малко от месец, при който германската канцлерка Ангела Меркел получи видим за всички тремор на публично място, вестник "Кьолнер Щат Анцайгер" я призовава днес да обясни дали има здравословен проблем, предаде ДПА.

"На политиците не е забранено да се разболяват - те имат правото да се възстановяват и лекуват от изцеждащата енергията им отговорна работа. Една болест обаче се превръща в политически проблем, ако не може повече да се гарантира, че (политиците) са в състояние да изпълняват своите задължения с цялата си енергия", пише германското издание.

И добави:

"Много вероятно е в случая с Меркел да няма основания за безпокойство. Възможно е нейното (треперене) да е периодично и ограничено до моменти, когато тя стои изправена. Но може и да не е така. Канцлерката ще постъпи добре със самата себе си, ако прояви инициатива и обясни тези опасения. В противен случай тя няма да има свободата да стои настрана от този дебат".

Германската канцлерка Ангела Меркел увери вчера, че е "много добре", малко след като отново започна да трепери по време на официална церемония, предаде Франс прес.

"Много съм добре, не се тревожете", каза Меркел, която след седмица ще стане на 65 години. 

Тялото на Меркел трепереше по време на церемонията на открито за посрещането на финландския премиер Анти Рине с военни почести пред канцлерството в германската столица. След преговорите с Рине в Берлин Меркел изрази на пресконференция увереност в собствената си работоспособност. Тя се усмихваше и говореше гладко. 
Говорителката на германското правителство Улрике Демер по-рано отказа да отговори на журналистически въпрос дали Меркел е била на медицински изследвания заради това треперене, отбеляза БТА.