Три месеца след смъртта на Явор Захариев гласът му се завръща в ефира с нова песен. „Down“ е създадена преди шест години – и днес Евгения Миро-Косева заедно със сестрите на певеца взимат решение да я пуснат, за да бъде „довършено започнатото“

Намерението на Явор било да представи песента в началото на 2018-а, след като се върне от лечението си в Хърватия, но ред обстоятелства осуетяват плановете му и сега песента излиза посмъртно.

Явор Захариев си отиде на 38 години през април тази година. Той бе вокалист на „Гравити Ко“, които от появата си през 2001-а, и особено с албума „Lost Satellite“, останаха в сърцата на хиляди фенове. През 2014-а групата изчезна от сцената и се завърна четири години по-късно, когато Явор Захариев обяви публично, че е преодолял зависимостта си към наркотиците.

„Down“ е съвместен проект на Явор и група „Пумпал“, част от която са Евгения Миро-Косева и Симеон Стоилов (китара), автор на музиката. Когато Явор чува демото на песента, решават да я направят в дует с Евгения. Двамата певци написват текста.

Евгения Миро-Косева e завършила столичното музикално училище, следвала е оперно пеене при проф. Рени Бръмбарова, а в момента работи като редактор на телевизионни проекти. Дъщеря е на актьора Мирослав Косев.

Евгения споделя, че изпитва чувство на благодарност, че Явор се съгласил да направят заедно „Down“ и иска тази песен да види бял свят, като начин той да не бъде забравен:

„Явор много обичаше да създава музика, страшна загуба е неговото отсъствие от живота. Но той живее чрез песните и поезията в тях. Ще го помня като прекрасен, изключителен, талантлив и много чувствителен човек“.

Надява се, че хората са „разбрали Явор“, слушайки и чувайки музиката му „по един по-задълбочен, някак тъжен и красив начин“.

Заснето е и видео към песента, в която виждаме Явор Захариев в най-добрата му форма – здрав и пълен с енергия:

"Площад Славейков"