Всеки може да сподели фалшива новина, всеки може да напише фалшива новина и да й даде живот в социалните мрежи. Но една медия може дори да "подхрани" фалшива новина, без въобще да се опитва.

Вчера коментаторът на Клуб Z Илия Вълков написа ироничен коментар по повод високите цени и лошите условия на българското Черноморие, и въпреки тях - нестихващия ентусиазъм на министърката на туризма Николина Ангелкова да представя България като топ-дестинация за летни почивки.

С нескрита ирония Илия се подигра на липсата на връзка с реалността от страна на министърката, която убедено ни казва, че имаме най-страхотните курорти и никакво презастрояване.

"Той (българският турист) не е желан на "Слънчака", защото не може да носи на пиене колкото британците. Мрънка, че му е скъпо да дава за комплект чадър и шезлонг 70 лв., а за литър и половина минерална вода - 11 лв. Ама не всичко е пари. Мрънка и за това, че е презастроено. Изчезвали дюни - та това е една купчина пясък! Мрънка и за това, че държавата дава на безценица плажни ивици на концесия на лица с престъпна биография. А в същото време превръща в престъпници тези, които искат да плажуват с палатки и каравани. Мрънка и затова, че "батки" са си заградили плажни ивици и искат такса вход", пише Илия в коментара си.

И стига до заключение - "Въобще, българският турист е един голям мрънкач."

[[nid:85343]]

Български сайт с думичките "daily" и "press" в името, регистриран чрез сайта за препродаване на домейни, взема коментара на Илия и го трансформира по неподозирано оригинален начин.

А именно - същата снимка, същият текст, дори почти същото заглавие, с една малка, но ключова разлика:

Ироничната реплика на Илия е приписана на Ангелкова. 

За автор на материала пък е посочен някой си Александър Георгиев, автор и на други разбиващи материали като "Биляна хванала Валери Божинов на калъп с проститутка", "Руса красавица преспа с негър, не е за вярване какво бебе им се роди" (за вярване е - мулатче), и наистина уникалното "Борисов с гръмка икономическа новина: През 2023 година България ще е…".

Това, че в текста въобще не се споменава Ангелкова като авторка на "обикновен мрънкач", няма никакво значение. "Новината" има това заглавие, за да бъде споделена и хората диво да кликат... или дори да не я отворят и просто да излеят яростта си към министърката в социалната мрежа. В крайна сметка защо ти е да четеш нещо повече от заглавието?

И заглавието на Илия е писано така, че да привлича внимание. Но то е неговото мнение. Няма грам манипулация за това кой го казва, или защо го казва. Вярно, трябва да си направиш труда и да отвориш и прочетеш материала, нещо, непосилно за множество интернет-потребители.

Добре е и че сайтът, откраднал текста и изманипулирал заглавието, поне откровено си признава, че е "електронен таблоид". 

Разбира се, нищо не може да се направи. Чий е този сайт е мистерия и такава ще си остане, ако ще да се впрегнат ДАНС и ЦРУ заедно. Единственият лек е да четем повече и да мислим повече.