Филантропите Джордж Сорос и Чарлс Кок обединиха сили и създадоха новия мозъчен тръст "Институт Куинси за отговорно държавно управление". Мисията му е да се противопоставя на военните авантюри на САЩ, предава "Вокс".

"Бостън глоуб" определи съвместния проект като "едно от най-невероятните партньорства в модерната политическа история на САЩ". 

Това се дължи на коренно противоположните политически идеологии на двамата милиардери.

Джордж Сорос е мразен от крайнодесните симпатизанти за подкрепата си за либерализирането на миграцията и често е обект на антисемитски конспиративни теории.

Либертарианецът Кок, от друга страна, е един от основните финансисти на кампании на кандидати от Републиканската партия, и често е критикуван за опозицията си срещу политиките за задържане на глобалното затопляне.

"Институтът Куинси" е кръстен на американския президент Джон Куинси Адамс, който през 1821 г. в реч изразява мнението, че Америка "не отива в чужбина, за да търси чудовища, които да унищожи".

В съобщение на сайта на новата организация се казва, че Вашингтон е изоставил тази визия и последствията от това са катастрофални - както от хуманитарна гледна точка, така и по отношение на интересите на САЩ.

Според "Бостън глоуб" институтът ще отвори врати през септември. Фондацията на Сорос "Отворено общество" и "Фондацията на Чарлс Кок" са инвестирали до този момент по половин милион долара, докато от индивидуални донори са събрани още 800 000 долара. 

"Външната политика на САЩ се е отчуждила от всяка възможна защита на интересите на Щатите и от уважението към правата и достойнството на човечеството", се казва в официално съобщение на сайта на мозъчния тръст. 

Той ще промотира "идеи, които отдалечават външната политика на САЩ от безкрайните войни и я приближават към представата за енергична дипломация в стремежа към международен мир". 

Сорос и Кок не се харесват особено много, но те имат обща позиция по този въпрос (както и по отношение на осъждането на масовите арести в САЩ и борбата срещу онлайн екстремизма). 

Въпреки че в много аспекти либертарианците са близки до политическите кръгове на Републиканската партия - повечето от тях гласуват за републиканци, а самият Чарлс Кок е републиканец - те често спорят с неоконсерваторите като стане въпрос за външната политика. 

"За мен външната политика е вид лудост" заяви Чарлс Кок по време на телевизионно интервю заедно с брат си през 2015 г. "Ние продължаваме да сваляме диктатори и тогава не получаваме нещо по-добро и в процеса унищожаваме живота на много хора - наливаме цяло състояние и американци са убивани и осакатявани. Какво получаваме в замяна?", пита той.

Това ги разграничава и от демократическия естаблишмънт, но не и от либералите.

Вече дълги години Сорос е един от основните критици на американския милитаризъм.

"Безкрайната война срещу невидим враг нанася тежки щети на нашата сила и престиж в чужбина и на отвореното ни общество у дома", написа той през 2006 г. в "Уол Стрийт Джърнъл".

Кок и Сорос може и да имат фундаментални различия за това какво трябва да прави Америка със спестените пари от военните мисии в чужбина. Но съвместните им действия са крайно необходими.

Във Вашингтон има безчет мозъчни тръстове, но повечето от тях работят въз основа на идентични основополагащи презумпции за това при какви условия Америка трябва да воюва. Редно е да има място и за нова перспектива.