Президентът на САЩ Доналд Тръмп е взел решение за пакета от санкции, които да обяви срещу Турция. Повод за тях е попукпката и доставката на руски зенинтни ракетни системи C-400. Това съобщава "Блумбърг". Санкциите ще бъдат обявени следващата седмица. 

САЩ твърдят, че руските системи са проектирани, за да сваля самолети на НАТО и могат да събират критична разузнавателна информация, която да компрометира стелт способностите на изтребителите пето поколение.

Доставките на С-400 в Турция започнаха в петък. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че разполагането на ракетните комплекси ще започне през октомври тази година.

С-400 „Триумф“ е зенитна ракетна система с голям и среден радиус на действие, предназначена за поразяване на различни средства за въздушни нападения и разузнаване, както и всякакви други въздушни цели в условия на интензивно огнево и радиоелектронно противодействие. Доставките на ракетите започнаха въпреки многократните предупрежедния на Вашингтон към Анкара срещу получаването на тези системи.

Става дума за икономически санцкции, както и за изключване от програмата за производство на изтребителите F-35. Турция отхвърли предупрежденията за възможни санкции и заяви, че няма да се откаже от сделката, която е на стойност 2,5 милиарда долара. САЩ твърдят, че системите С-400 ще изложат на риск техните изтребители F-35, в чието производство Турция участва и каквито планира да купи.

Вашингтон започна официално отстраняването на Турция от програмата Ф-35, прекратявайки обучението на турски пилоти в САЩ, и заплаши, че ще отмени продажбата на Турция на такива самолети.. Срокът на ултиматума изтича в края на юли.