Иран е готов на преговори със Съединените щати, ако Вашингтон вдигне санкциите и се върне към ядрената сделка от 2015 г., от която се изтегли минилата година, каза президентът на страната Хасан Рохани, цитиран от телевизия "Ал Джазира".

"Винаги сме вярвали в преговорите ... ако те вдигнат санкциите, ако спрат наложения икономически натиск и се върнат към сделката, сме готови да водим преговори с Америка веднага и навсякъде", каза той в реч по телевизията вчера.

Иран обаче постави като условие за каквито и да бъдат преговори това първо да може да изнася толкова петрол, колкото е изнасял преди САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение със световните сили през май 2018 г.

 
Страните от Европейския съюз се стремят да помогнат за деескалация на напрежението в района на Персийския зали и призовават Иран да се придържа към  ядреното споразумение въпреки изтеглянето на САЩ и повторното налагане на санкции, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Външният министър на Франция Жан-Ив Льо Дриан заяви днес, че Европа трябва да остане единна в опитите си да запази ядрената сделка с Иран. В същото време той призова Техеран да отмени решението си да не се съобразява с част от изискванията на споразумението, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 
 
"Европейците трябва да останат обединени по този въпрос", каза пред репортери Льо Дриан на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел. По думите му решението на Иран да се откаже от част от ангажиментите си по сделката, от която САЩ се оттеглиха миналата година, е "лош отговор на лошо решение". 
 
На пристигане в Брюксел за министерската среща британският външен министър Джереми Хънт каза, че все още има време за спасяване на споразумението, предвиждащо Иран да ограничи ядрените си програми в замяна на облекчаване на международните санкции. 
 
"Иран все още е на година от разработването на ядрена бомба. Все още има известно време до крайния срок, но и малък прозорец (от време), за да запазим жива сделката", заяви той.
 
Въпреки че Лондон и Вашингтон са близки съюзници, Хънт изрази несъгласие с начина, по който САЩ се отнесоха към ядрената сделка с Иран.
 
Холандският министър на външните работи Стеф Блок заяви, че "все още не е прекалено късно, но Иран наистина трябва да се придържа към задълженията си".
 
На редовното си месечно заседание външните министри на Европейския съюз ще се опитат да постигнат по-голяма подкрепа за системата от бартерен тип, целяща да позволи търговия с Техеран, избягвайки възможни американски санкции. Вече е осигурена подкрепата на 10 държави, отбелязва АП.
 
Франция, Великобритания и Германия заявиха вчера, че са силно разтревожени от ескалацията на напрежението в района на Персийския залив и риска споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. да се провали, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Трите държави призоваха да бъде възобновен диалогът между всички страни. 

След възобновяването на американските санкции срещу Иран и решението на Техеран повече да не спазва някои от задълженията си, има опасност сделката, която бе подписана на днешния ден преди четири години, да се разпадне, предупредиха в съвместно изявление Париж, Лондон и Берлин. 

Рисковете са такива, че е необходимо всички въвлечени да спрат за момент и да обмислят евентуалните последици от действията си, се посочва в изявлението, разпространено от кабинета на френския президент. 

Министърът на външните работи на Великобритания Мохамад Джавад Зариф пристигна вчера в Ню Йорк за участие в конференция на ООН, съобщи ДПА, като се позова на иранската държавна информационна агенция ИРНА. Той ще участва в заседание на Икономическия и социален съвет в сряда, 17 юли.

Според слухове в Техеран Зариф планира да положи основите за потенциална среща с американски представители в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН през септември.