За пръв път германската канцлерка Ангела Меркел присъства на официална церемония пред канцлерството в Берлин в седнало положение. Миналия четвъртък тя и премиерката на Дания Мете Фредериксен изслушаха националните химни на двете държави седнали една до друга на два бели стола, което досега никога не се е случвало, коментира "Тагесшпигел".

Меркел и Фредериксен.

След отклонението от държавния протокол заваляха коментари и спекулации около здравословното състояние на Меркел. В деня на погазването на държавния протокол самата тя изрече:

“Изхождайте от това, че съм напълно наясно относно служебните си задължения и действам съобразно с тях, както и относно здравето ми.”

Да припомним, че Ангела Меркел на три пъти получи тремор на крайниците по време на официални церемонии.

Доналд Тръмп

Непрестанно се появяват спекулации относно здравословното състояние на президента на САЩ Доналд Тръмп. Когато речите му звучат объркано, мнозина се питат дали страда от раздвоение на личността, деменция или алцхаймер. След подробни изследвания през 2018 г. личният лекар на Тръмп обяви, че няма никакви съмнения относно душевните способности на президента на САЩ. Тръмп, който сам се окачествява като ”много стабилен гений”, през тази година отказа да се подложи на подробни медицински изследвания. Все пак посети очен лекар, изследваха ушите му, зъбите, направиха му и кръвно изследване. Резултатът – всичко е наред, но Тръмп страда от затлъстяване.

По закон президентите на САЩ не са длъжни да се подлагат на подробни медицински изследвания, но мнозина са го правили. Малко или повече резултатите са били оповестявани с една-единствена цел – народът да е наясно дали президентът е в състояние да изпълнява задълженията си. В противен случай за мнозина американци би било заплаха за националната сигурност и добре дошла тема за политическия противник.

Невинаги обаче истината е излизала наяве. Имало е президенти, сполетявани от инсулт, рак, инфаркт, деменция. Обществеността го е разбирала много по-късно. Подобни прикрития от страна на Белия дом не са нелегални. В член 25 от Конституцията на САЩ е записано кога президент трябва да бъде отстранен от поста поради непригодност, но не е посочено какво се разбира под “непригодност”.

Еманюел Макрон

Във Франция не се публикуват резултати от медицински изследвания. Здравословното състояние на президента е тема табу. Въпреки това представлява интерес и се обсъжда. В края на миналата година по време на протестите на жълтите жилетки медиите питаха защо Макрон е толкова много отслабнал и защо е толкова блед. Обяснението беше, че е в стресова ситуация и не се храни нормално. Самият Макрон не даде никакви обяснения, така правеха и неговите предшественици.

Между 1981 и 1995 г. президент на Франция беше Франсоа Митеран. По време на втория му мандат непрестанно се появяваха спекулации относно здравословното му състояние, но то остана държавна тайна. Предполага се, че още при встъпването му в длъжност е страдал от рак на простатата. Французите го разбраха едва през 1992 г., когато се наложи операция. Митеран почина през 1996 г.

Президентите Никала Саркози и Франсоа Оланд винаги са се старали да се появяват публично в добро здраве. Саркози парадираше с каране на колело и джогинг, а преди президентските избори Оланд драстично свали килограмите, но за разлика от американците темата за французите не е интересна.

Владимир Путин

Здравословното състояние на руския президент Владимир Путин е държавна тайна и почти никой не говори по темата. Невинаги е било така. Години наред му приписваха какви ли не болести, дори рак. Това би било фатално за руския бюрократичен апарат. Стопанинът на Кремъл определя не само стратегическите насоки на политиката.

Телевизията го показва почти всеки ден. Среща се с министри и регионални велможи, за да докаже, че всичко и всички държи в ръцете си и той е човекът, който решава.

Когато преди доста време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше попитан за здравословното състояние на Путин, той отговори:

“Законодателството ни не предвижда задължително оповестяване на данни относно здравословното състояние на президента.”

Налице са обаче демонстрации на мускули. Путин се снима, когато играе хокей на лед, ловува, лови риба, гмурка се и какво ли още не. Това трябва да покаже, че безвъзвратно са отминали времената на предшествениците му Брежнев, Андропов, Черненко и Борис Елцин.