Мозъкът на жената реагира на порнография и еротични изображения точно толкова, колкото и мъжкия, показва изследване на германски учен.

Хамид Ноори от Института по биологична кибернетика в Тюринген, Германия, събрал данните от 61 изследвания, включващи сканиране на мозъка на над 2000 мъже и жени. 

От години се развива тезата, че жените реагират по-малко на визуална стимулация от мъжете. Тази идея е базирана на множество анкети, в които мъжете по-често признават, че харесват еротични снимки или видеа.

Мозъкът обаче не лъже - и сборното изследване на Нуури показва, че реакцията в женския мозък е същата, като тази на мъжкия. Явно дамите просто се притесняват да признаят възбудата си, когато биват анкетирани.

"Има разлики в поведението - мъжете, които посещават порносайтове, са около 80% от всички потребители", признава Ноори. "Мозъчните сканове показват активност в големи анатомични структури, може да има разлики на ниво клетки, които не виждаме."

И отбелязва, че е важно да се изследва откъде идва тази разлика между реакция и поведение.

Според специалистите по сексуална терапия, причината за това е стигматизиране на порното по отношение на жените. Обществото в последните няколко десетилетия на Запад е доста по-толерантно към идеята мъже да гледат порно, но не и жени. Според данните на pornhub.com, най-популярният сайт за порно стрийминг в света, броят на жените сред потребителите им се увеличава всяка година, така че това видно се променя.