Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие във вторник резолюция, с която осъди оскърбителните изявления на президента Доналд Тръмп по адрес на четири представителки на малцинствата от Демократическата партия, съобщават информационните агенции.
Резолюцията бе приета с 240 гласа на 187, като представителите на Републиканската партия солидно й се противопоставиха. Само четирима републиканци подкрепиха предложената от демократите резолюция, която няма юридически последствия за президента.

Резолюцията бе подготвена от конгресмена демократ Том Малиновски, който е роден в Полша. В текста й се казва, че Камарата на представителите "решително осъжда расистките изказвания на президента Доналд Тръмп", които според законодателите "са узаконили и засилили страховете на новите американци и хората с различен цвят на кожата". В нея се подчертава, че хората, които са приели американско гражданство, са същите като американците, чиито семейства са живели в САЩ в продължение на много години.

Обидените от Тръмп демократки.

В края на миналата седмица Тръмп нападна в Туитър група цветнокожи представителки на Демократическата партия, като ги прикани да се върнат в страните, от които първоначално са дошли, вместо да критикуват САЩ.
Тръмп не каза поименно кого визира, но явно имаше предвид демократките Александра Окасио-Кортес, Илхан Омар, Рашида Тлаиб и Аяна Пресли. Само една от тях е родена извън САЩ - Омар, която е от Сомалия. Групата от четирите жени, смятани за "прогресистки" в Демократическата партия, редовно се изказва остро срещу президента, по-конкретно по имиграционни въпроси.

"Защо те не се върнат, за да помогнат да се оправят тотално съсипаните и изнемогващи от престъпност места, откъдето са дошли", предложи Тръмп в Туитър.

Илхан Омар призова за импийчмънт на президента и го обвини в нарушение на правата на човека. Друг конгресмен от Демократическата партия - Ел Грийн от щата Тексас, заяви, че ще задейства процедура по импийчмънт днес.
Републиканците казват, че демократите използват врявата около изявленията на Тръмп, за да отбележат политически точки, пише БТА.