Отпадането на "Лудогорец" от Шампионската лига след две загуби срещу първенеца на Унгария "Ференцварош" породи реакции и на двете противоположности. От една страна "червени", "сини" и почти всички останали празнуват. Говори се за спукан зелен балон, за край на един клуб - нежелан хегемон в родния футбол в последните години, и т.н. и т.н.

От друга страна - нищо чак толкова не е станало. Унгария вече се завръщала на футболната карта, а България отдавна е изпаднала от нея. Като условия, бази и пари маджарите са къде-къде по-напред. Пък и нали "Лудогорец" продължава в Лига Европа - да бъдем реалисти, груповата фаза на този турнир е по-постижима за нашия шампион.

Един въпрос обаче човърка - защо до съвсем скоро "Лудогорец" с лекота прескачаше отбори като "Ференцварош", а вече не може? За втора поредна година тимът отпада от шампиона на Унгария и това наистина не е случайно. Явно унгарското първенство наистина е по-силно, по-равностойно и по-честно. 

И все пак... Вижте пет неща, които научихме покрай отпадането на "Лудогорец" от най-комерсиалния футболен турнир.

1. Рано или късно сянката ти те застига.

Върнете се малко по-горе - "Ференцварош" със сигурност играе у дома си повече мачове, в които от футболистите му се изисква да се влагат на максимума. В България "Лудогорец" е тестван сериозно от ЦСКА-София и "Левски", понякога като гост на "Берое" и "Черно море" и общо-взето това е. Останалото са контроли. 

Нещо много важно - това "тестване" е на много ниско ниво като качество на играта, динамика, интензитет, креативност и т. н. Явно по-ниско от маджарското.

И е цяло чудо, че въпреки това "Лудогорец" постигна много в Европа. Но вече не - ще му бъде значително по-трудно занапред. Обновяването на отбора закъсня, а ако собствениците този път не проявят търпение към треньор - този или някой друг, може никога повече да не видят дори и един отблясък от предишните европейски подвизи.

Още от снощи се говори как "Лудогорец" не е имал късмет и в двете срещи, а пропуснатата дузпа на Якуб Шверчок е щяла на обърне всичко. Добре, но нали все повтаряме, че късметът помага на по-силния. При ударите на "орлите" в предишни години все това се изтъкваше. Ако е така, нека привържениците на клуба просто приемат, че сега Фортуна намигна на по-силния Фради.

2. Марселиньо и Козмин Моци вече не трябваше да са част от "Лудогорец".

Ако мислиш наистина в перспектива за един отбор, то приоритет за теб става той самият, а не отделни футболисти. Примерите по света чет нямат. Най-ярките бяха дело на Алекс Фъргюсън в "Манчестър Юнайтед". Шотландецът не се колебаеше да се освобождава от звездите си, ако преценеше, че те вече не са в полза на тима. Ще спомена само две имена - Рой Кийн и Дейвид Бекъм.

Козмин Моци е бавен и труднонабиращ като автобуса между разградските села Гецово и Дянково. За нелепия червен картон, който румънецът получи в никаква ситуация на центъра, отговорност могат да поемат много от българските съдии. Всички онези, които му ги спестяват в подобни ситуации.

Тук едно леко отклонение - за такива неща ще има ли "гореща телефонна линия" до вътрешния министър или само когато реферите ги "натискат" и "заплашват"?

Та на Моци има кръстена цяла трибуна. Можеше вече да е изпратен с почести, ако ще и с парад от стадиона до централния площад.

А поведението на Марселиньо (саркастична усмивка при смяната) показва, че проявата му с тирадата и изританата бутилка във Варна наскоро не е изолиран случай. Публична тайна е, че халфът сменя треньори. Дори сънародникът му Пауло Аутуори не можеше да се разбира с разглезената звезда. Явно няма оправия с Марселиньо и може би никой освен треньорите в клуба не разбира това.

И на бразилеца можеше да бъде кръстена трибуна (той заяви преди време, че би се радвал на това), да му се сложи портретът на няколко места, да му надпишат едно място в ложата (така прави Стойне Манолов в "Царско село") и да бъде изпратен в слънчевата му родина. В момента той повече вреди.

3. "Ференцварош" имаше ясен план как да спре "Лудогорец". И го изпълни.

Фради знаеше как да се справи с "Лудогорец", но "Лудогорец" изглежда не знаеше как да противодейства на Фради. Унгарският тим подробно бе изучил опонента си и реши да го лъже, а не да се надиграва по класическия начин.

На своя земя "Ференцварош" държеше да спечели, независимо с какъв резултат и игра с много интелект. На реванша украинското величие Серхий Ребров явно бе поставил задача на отбора си да реализира ранен гол и така да реши всичко. Попаденията бяха две, а плановете можеше да се объркат, ако Шверчок беше изравнил от дузпата.

Само че имаме краен резултат и той е 3:2 за гостите. Всичко останало е в сферата на теориите. Ребров бе забелязал пробойните на "Лудогорец" в дефанзивен план и цялата му философия за преодоляване на съперника се градеше на това. В същото време от "орлите" видяхме неясна визия как да се справят с "Ференцварош".

4. Как се справят новите в "Лудогорец"?

Досега сме видели реално четирима - защитникът Икоко, халфът Дан Битон и нападателят Мавис Чибота. Първият се адаптира трудно. Това важи и за Жоржиньо (през пролетта игра в ЦСКА-София). Битон има страхотни качества, но също му трябва време. А Чибота скоро може би ще стане най-добрият играч в българското първенство. Истинско бижу е. Това е добрата новина за "лудогорци".

Но без европейски футбол, при това на високо ниво (групи в Лига Европа) звезди като Битон и Чибота ще помръкнат.

Проблемът за "Лудогорец" е, че в началото на сезона продължава да се разчита на структурата на стария и вече амортизиран отбор. Плавният преход явно не върши работа.

5. Нещо се носи във въздуха...

Стойчо Стоев беше "сменен" от някои медии още снощи. Цитират се доста интересни имена, някои от които направо комични предвид събитията в българския футбол. Но не винете само медиите за "смяната" на Стоев, а и летливия нрав на футболните босове.

Кирил Домусчиев сега е изправен пред поредна деликатна ситуация. Ако смени Стоев, това ще означава, че обрича проекта си на бавно, но сигурно вегетиране. Независимо че пак може да стане шампион в България. 

Между другото, цял ден днес "Лудогорец" не защити треньора си предвид ширещите се слухове. Не е длъжен да го прави, но живеем в България, където пиар действията често трябва да са нестандартни.

И за финал - прави сте, онези с теорията, че нищо кой знае какво не е станало. Стига драми. Унгарският шампион два пъти би българския. Но като говорим за пари, нека е ясно, че "Ференцварош" е направен с много по-малко от "Лудогорец".