Военният кораб на САЩ "Боксър" унищожи ирански дрон в Ормузкия проток, съобщи американският президент Доналд Тръмп, предадоха световните агенции.
Причината за това решение е, че летателният апарат се е приближил на 1000 ярда (малко над 900 метра) от кораба и не е обърнал внимание на предупрежденията, съобщава ДПА.

"Това е последната от серията провокации и акции на Иран срещу кораби в международни води. САЩ си запазват правото да защитават персонала, корабите и интересите си", посочи Доналд Тръмп, съобщи Би Би Си.

Президентът призова световната общност да порицае Иран и да защити собствените си кораби, добавя Ройтерс.
Пентагонът потвърди, че корабът "Боксър" е предприел защитни действия срещу ирански дрон, приближил се в опасна близост.

Иран не е загубил нито един свой безпилотен летателен апарат нито в Ормузкия проток, нито някъде другаде, съобщи в туитър заместник външният министър на страната Абас Арагчи, цитиран от Ройтерс. Той заяви това във връзка с твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че американските военни са свалили ирански дрон над Ормузкия пролив - входа на Персийския залив. 
Според Арагчи "десантният кораб ВМС на САЩ "Боксър" погрешка е свалил свой собствен безпилотен самолет".
В аналогично изявление говорителят на иранските въоръжени сили Аболфази Шекарчи посочи, че всички ирански дронове са се завърнали благополучно в базите си "след мисия за идентификация и контрол" и "няма съобщение за някакъв оперативен отговор от американския боен кораб "Боксър". 
Преди няколко седмици Иран свали американски дрон и това изостри още повече напрежението между Вашингтон и Техеран.