Председателката на парламента Цвета Караянчева е отказала на лидерката на БСП Корнелия Нинова да зададе въпрос на премиера Бойко Борисов, свързан с мащабния теч на данни от НАП след хакерска атака. Това обяви самата Нинова от парламентарната трибуна. Питането е било "относно политиката за национална сигурност", за която министър-председателят отговаря според законодателството на страната. Според Караянчева обаче то е недопустимо, защото не било от компетенцията на Борисов, разказа лидерката на левицата. 

Тя се позова на заповед на самия Борисов, според която той лично, а не някой от вицепремиерите му, отговаря за Министерството на финансите (под чиято шапка е НАП - б.р.), за ДАНС, за ДАТО. И попита "за както точно отговаря министър-председателят, ако не за националната сигурност", базирано на отказа на Караянчева да включи питането й в парламентарния контрол. 

Нинова открила и още нещо - вицепремиерът Томислав Дончев вече не отговарял за електронното управление. Ресорът е бил прехвърлен на вицепремиерката Марияна Николова (от квотата на НФСБ), която иначе отговаря за икономическата политика и демографските въпроси. 

"Честито, г-н Симеонов, вече отговаряте за електронното управление", обърна се тя към бившия вицепремиер и лидер на НФСБ.

Соцлидерката прочете декларация от името на БСП от трибуната, посветена на безпрецедентния теч на данните на 5 млн. българи. 

Сигурна съм, че сте убедени, че това е най-големият пробив в системата за сигурност, който имаме в последните години. След Агенция митници, ГРАО, МВР, Министерство на правосъдието, Народното събрание, ЦИК, сега и НАП. Според нас става въпрос за четири неща. Първото е- корупция и некадърност, свързани заедно. 2 млрд. лв. са изхарчени за електронно правителство и резултатът е този поради некадърност, а вероятно и поради корупция. Много е интересно кой е правил системите, какви пари са плащани, срещу какви ангажименти.

Вторият извод е, че става дума за безотговорност и безсилие. Защо безотговорност? Премиерът, очевидно, шокиран от ситуацията, единственото, което можа да каже за тази безпрецедентна криза е, че имаме много добри хакери – вълшебници. Няма нещо по-безумно и безотговорно от страна на министър-председател в такъв критичен момент за всички ни.

Безсилие – МВР започнаха с това, че руснак, женен за българка, вероятно ядосан на жена си, е решил да отмъсти на Горанов. Тази версия изчезна много бързо.  След това младият българин хакер- вълшебник бил направил това докато и тази версия не изчезна бързо. Всичко достигна до степен- прокуратурата сама да опровергае себе си и да го освободи, защото, видите ли, получили информация от НАП, че не е изтекла критична инфраструктура. Как да не е- 5 млн. българи, животът им, ЕГН-та, сметките, кредитите , имотът им и ипотеката им са на улицата. От днес има информация, че хакерски сайтове са започнали да ползват тази информация. Даже IT специалисти предупреждават от сутринта, докато ние тук си седим затворени в този похлупак от самодостатъчност, че в този момент някой може да тегли кредит с данните на всеки българин. Фактите: 5 млн. българи са засегнати.

По думите й заради теча на ЕГН на толкова хора "сме изложени на риск от злоупотреби, докато сме живи" - защото ЕГН няма как да се подмени. Според нея застрашена е и европейската сигурност, която е евроатлантическа ценност. А с теча от злоупотреби са застрашени и български, и чуждестранни фирми, чиято информация е разпрострена след хакерската атака. 

Нинова обяви, че правителството и премиерът Борисов не могат да се справят с кризите, които сами предизвикват и затова се обърна към президента Румен Радев - да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

"Там да се съберем всички и да вземем мерки, за да овладеем тази криза, макар че тя тепърва ще се развива. Последиците тепърва ще се усещат. Единственото адекватно нещо, което можем да направим, е не да цъкате с език и да казвате, че не е истина, а да се съберем  и да мислим как да спрем кризата, да я овладеем и да гарантираме на хората, че всичко това, което причинихте, няма да им коства  пенсионните вноски, здравните осигуровки, имота, ипотеката, кредита, доходите", призова още Нинова.