Кметът на Пловдив Иван Тотев няма да се кандидатира за трети мандат, обяви самият той пред журналисти часове преди да започнат местните събрания за номинации на ГЕРБ за местните избори.

„Ще си направя самоотвод на днешните събрания, категорично съм решил. След 12 години в управлението чувствам умора и нещо като бърнаут. Искам да си почина, но ще продължа да работя активно за ГЕРБ“, обяви градоначалникът, цитиран от пловдивската редакция на БНР.

Тотев отказа да назове имена на потенциални кандидати от ГЕРБ за поста му. 

„След два мандата превърнахме Пловдив в платформа, в която всеки може да намери своето място. Горд съм от постигнатото през моите два мандата“, заяви кметът.

Както Клуб Z писа, градът под тепетата бе един от набелязаните и в централата на ГЕРБ за смяна на кандидата за градоначалник за вота на 27 октомври. Според източници от управляващата партия е много вероятно за поста на Тотев да бъде издигнат настоящият областен управител Здравко Димитров. На предишните местни избори той бе кандидат за кмет, но издигнат от инициативен комитет и подкрепен от десни партии (тогава под името Реформаторски блок - б.р.).