Добре дошли в обединенопатриотична България! В нея, наред с всички други прекрасности - бой на възрастни жени по границата, омраза към всяко различие, груб език към малцинства и хора в неравностойно положение, упражняване на национализъм с цел прикриване на далавери, връщане към Евразия и т.н. - се оказа, че мажоритарният вот е просто смокинов лист за партиите, зад който да си крият срамотиите. А представителната демокрация се свежда до това села с над 200 души жители да си избират кмет.

Мотивите на предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от депутати от "Обединени патриоти" и независимия Спас Панчев за разкош, са връх на юриспруденцията и забележителен принос към открития и честен политически процес. Според тези мотиви, ако има пряк избор за кметове в села от над 200 души, "това кореспондира с пряката демокрация".

Свещена простота! Г-да патриоти, и 5 души да избират кмет, това е само и единствено представителна демокрация и няма нищо общо с пряката. Защото тези 5 души избират свой представител във властта. Пряка демокрация е хората да вземат властта в свои ръце, като си кажат мнението по даден въпрос.

За да ви е по-лесно - пряка демокрация е онова, с което вие и коалиционният ви партньор ГЕРБ се гаврите както намерите за добре. С пряка демокрация респектиращо голям брой хора поискаха мажоритарен избор на депутати, електронно гласуване, 1 лев на глас партийна субсидия. Вие засега изпълнихте само последното, защото ви е удобно, а другото не ви изнася.

Какво е за патриотите мажоритарен вот - става ясно от предложението, с което се иска местните коалиции да не носят името на някоя от формациите в тях, а етикет да им бъде името на кандидата. И всички партии, които го подкрепят, да се скрият зад него. Мотивът за това предложение е забележителен - на местния вот водещ принцип бил мажоритарният.

Величава глупост! Първо, на местния вот водещ е пропорционалният "принцип", защото чрез него се избират общинските съветници. А те гласуват решенията, които после мажоритарно избраният кмет изпълнява. Във вота за общински съветници има преференциално гласуване, което е някакъв мажоритарен елемент. То обаче е силно осакатено, тъй като водачът на листата не може да бъде изместен с преференции.

Второ и по-важно. Идеята на мажоритарния вот не е някакви партии да се крият зад някакво име. А напротив - неговата цел е партиите да бъдат принудени да издигат имена, които събират обществена подкрепа. А не просто послушковци на партийните централи, както е сега.

Едно е сигурно - нещо трябва да се промени в механизма, по който си избираме депутати. Това, което имаме като парламент, е потресаващо.