Франция търси начин да премахне лимита за възраст за кандидат-директорите на Международния валутен фонд (МВФ), съобщи "Файненшъл таймс". Това може да позволи на Кристалина Георгиева, в момента изпълнителен директор на Световната банка, да бъде компромисният избор за поста.

Според правилата на МВФ изпълнителният директор трябва да е под 65 години, когато бива назначен, и не може да остане на поста след 70-ия си рожден ден. Това възпрепятства както Георгиева, която навърши 65 г. тази година, така и Марио Драги, 71-годишния президент на Европейската централна банка.

Георгиева е била спомената за поста по време на неформална среща на финансовите министри от Г-7 през миналата седмица от френския министър Бруно льо Мер, твърдят източниците на "Файненшъл таймс".

Без да се ангажират с номинация на Георгиева, френски официални лица във Вашингтон са предложили промяна на вътрешните правила. Ако идеята получи подкрепа, може да бъде гласувана от борда на МВФ още през тази седмица.

"Те я виждат (Георгиева - б.р.) като възможен компромис и искат да променят лимита за възраст", коментира пред ФТ висш дипломат от ЕС.

През миналата седмица настоящата директорка на МВФ Кристин Лагард, прекарала 8 години на поста, обяви, че подава оставка от 12 септември, давайки сравнително малко време на фонда да й намери заместник. 

Френският финансов министър Льо Мер е получил задачата да води обсъжданията между европейските държави за кандидат, който всички да подкрепят. Ако Европа не намери бързо компромисна фигура, може да загуби възможността да сложи свой човек на поста.

Според "Файненшъл таймс" Георгиева има сериозен опит в международната политика и развиващите се икономики след работата й в Световната банка и шестте й години като еврокомисар, но й липсва опит във финансовите пазари и макроикономическите политики за стабилност, което е основната задача на МВФ. Някои европейски държави биха предпочели бивш финансов министър с опит в справянето с финансови кризи. Отделно от това кандидатурата й ще добави представителност на Източна Европа в международните институции. Георгиева освен това няма да бъде отхвърлена от САЩ.

Промяната на лимита за възраст обаче не е просто формалност и трябва да мине както през борда на МВФ, така и от по-широкия борд, съставен от представители на всяка страна членка.