„Няма месо с африканска чума в търговската мрежа. Вирусът на африканската чума по свинете не е опасен за хората. Няма никаква опасност за здравето на хората и потребителите.”

Това каза началникът на отдел „Здравеопазване на животните” към Българската агенция по безопасност на храните д-р Александра Митева пред Нова тв.

"Месото се изземва, за да се предотврати евентуално разпространение на заболяването сред основните възприемчиви животни – домашните и дивите свине”, добави тя.

По думите ѝ африканската чума е изключително опасно заболяване и се разпространява много бързо.

„Основен е човешкият фактор - ботушите, оборудването, колите, хората, преминали през инфектирани зони, хората, които посещават горите, могат да пренесат заболяването”, обясни д-р Митева.



Първият случай на заразени животни беше в Плевен.

„Много бързо се разпространи заболяването, и то пак „благодарение” на хората и тяхното поведение. В рамките на две седмици локализирахме 16 огнища в 5 региона. Това са огнища основно при нерегистрирани задни дворове с нерегламентирано отглеждане на свине”, уточни експертката от БАБХ.

Тя коментира и съмненията, че свинете не се умъртвяват по хуманен начин. В социалните мрежи се появиха снимки на пяна, в която животните се унищожават. Експертката обясни, че всъщност става въпрос за конкретен метод на умъртвяване с газ и пяна. 

„Това е с висока концентрация на въглероден диоксид под формата на сух лед. Това е метод за евтаназирането на животни според европейското законодателство. Пяната се поставя отгоре, за да „запечата”, защото това са и помещения, които трудно биха могли да бъдат затворени. Методът е напълно хуманен”, добави тя.

Инсинераторите биха забавили безвредното унищожаване на труповете на умъртвените животни. В момента обезвреждането става чрез загробване на определени места от компетентните органи на дълбочина над 3 метра.