Французинът Франки Запата - "летящият човек", който предизвика сензация на националния празник на Франция - 14 юли, прелитайки над булевард "Шан-з-Елизе" с платформата "Флайборд еър", ще се опита да прекоси с нея Ламанша 110 години след Луи Блерио - първия авииатор, прелетял над протока, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Четиридесетгодишният Запата ще отлети в четвъртък от плаж, близо до Кале, Франция, за да стигне до покрайнините на Дувър, Англия", поясниха от обкръжението му, без да разкрият точната дестинация. "Единственото място, което се съгласи да ни посрещне, не желае никаква реклама и няма да присъстват представители на медиите. Следователно ще е невъзможно да бъде заснето кацането."

Часът на стартирането на полета, който ще продължи около 20 минути, ще бъде оповестен допълнително в зависимост от метеорологичните условия и морския трафик.
На 14 юли по време на военния парад по случай националния празник на Франция Запата поднесе футуристичен спектакъл.

С пушка в ръка той прелетя на няколко десетки метра над земята с изобретението си, което е произведено във Франция. Автономната летяща машина се захранва с керосин, складиран в раницата му, и е снабдена с 5 миниатюрни турбодвигателя. Те позволяват на Запата да излети и да се придвижва прав във въздуха със скорост до 190 км/ч, като автономното му движение е с продължителност около 10 минути. 

За прекосяването на Ламанша ще е нужно Запата да се снабди допълнително с гориво. Подробностите около това снабдяване не се съобщават, но то ще трябва да бъде извършено в британски води, на около 18 км от френския бряг.