Еврокомисията ще изпрати уведомителни писма и мотивирани становища до България за неизпълнение на задълженията, произтичащи от правото на ЕС.

По-рано днес стана ясно, че ЕК дава страната ни на съд в областта „Околна среда“ заради мръсен въздух в резултат на прекалено високи стойности въглероден диоксид.

Страната ни получава „жълт картон“ от Брюксел в 5 други области.

Цифров единен пазар

ЕК ще изпрати мотивирано становище на България за това, че не е уведомила за пълното транспониране на правото на ЕС относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения. Така тя е нарушила  Директивата на Европарламента и Съвета относно достъпността на уебсайтовете и мобилните приложения на организациите от обществения сектор. Подобни становища ще получат също Ирландия и Германия.

Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и малки и средни предприятия

ЕК ще изпрати две официални уведомителни писма до България относно налаганите от страната ни ограничения за предоставянето на услуги. Първото писмо е заради ограничения за временното трансгранично предоставяне на частни охранителни услуги. Второто се отнася до правна разпоредба, с която се определя продължителността на временното трансгранично предоставяне на услуги.

Правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете

Комисията ще ни изпрати мотивирано становище във връзка с липсата на транспониране на правилата на ЕС за признаването на съдебни решения, с които се налага лишаване от свобода. С тези правила се гарантира взаимното признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат присъди за лишаване от свобода. България не е съобщила за приемането на национално законодателство, транспониращо разпоредбите на Рамковото решение на Съвета на ЕС, нито е предоставила задоволителни отговори относно приключването на текущите законодателни процедури. Такова писмо ще бъде изпратено и на Ирландия.

Миграция, вътрешни работи и гражданство

Брюксел ще ни сезира с официално уведомително писмо за това, че националните правила на страната ни не са в съответствие с правилата на ЕС относно наказателно-правните санкции за пазарна злоупотреба. Това нарушава Директивата за пазарната злоупотреба. Такива писма ще получат също Австрия, Гърция, Испания, Италия и Франция.

Данъчно облагане и митнически съюз

България ще получи официално уведомително писмо за това, че не е приложила правилата на ЕС за борбата със сексуалното насилие и сексуалната експлоатация на деца, както и с детската порнография. Това е нарушение на директивата на ЕС по въпроса. Заедно с нас в тази област са се провинили още6 страни от ЕС -  Германия, Литва, Малта, Румъния, Словакия и Швеция.