Сеевернокорейският лидер Ким Чен-ун, който лично е инспектирал демонстрацията на "нов тип тактическо управляемо оръжие" вчера, е заявил, че новите ракетни опити, извършени от Северна Корея, са "тържествено предупреждение" към южнокорейските "милитаристи", за да спрат разполагането на нови оръжия и провеждането на съвместни военни учения - послание, насочено косвено и към САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Нямаме друг изход, освен непрекъснато да разработваме свръхмощни оръжейни системи, за да отстраним потенциалните и директни заплахи за сигурността за нашата страна, съществуващи на юг", е казал Ким, цитиран от официалната информационна агенция КЦТА.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун наблюдава изстрелването на новата ракета. Снимка АП/БТА

Макар че в съобщението САЩ не се споменават изрично, Ким критикува южнокорейските власти за организирането на съвместни военни учения, които президентът Доналд Тръмп беше обещал да прекрати след първата си среща с Ким през юни 2018 г. Пхенян обвини Вашингтон, че е нарушил това обещание, планирайки съвместни военни учения с Южна Корея следващия месец и предупреди, че е възможно да сложи край на замразяването на ядрените опити и опитите с балистични ракети.

Севернокорейският в. "Нодон Шинмун" публикува снимки от изстрелването на ракетите, които показват Ким Чен-ун да наблюдава с бинокъл старта, да гледа екрани, проследяващи траекторията на ракетите и усмихнат да ръкопляска заедно с антуража си. 
Севернокорейският лидер е обвинил южнокорейците в "двойна игра", защото тъврядт, че подкрепят мира, а в същото време внасят нови оръжия и провеждат военни учения. Лидерът на Южна Корея трябва да спре тези "самоубийствени действия" и не бива да допуска грешката да пренебрегне това предупреждение, казал Ким.

И двете ракети, които Северна Корея изстреля вчера, са прелетели около 600 км, заяви представител на военното министерство в Сеул, като цитира съвместна оценка със САЩ, предаде Ройтерс.
Ракетите изглежда са били нов тип балистични ракети с малък обсег с подобни характеристики на руските СС-26 Искандер. Първоначално южнокорейските военни заявиха, че първата ракета е изминала 430 км, а втората - 690 км, преди да паднат в Японско море.