ЕС отхвърля плана на новоизбрания британски премер Борис Джонсън за предоговаряне на Брекзит.

Джонсън поиска вчера Съюзът да преосмисли позицията си за споразумението, както и от документа да отпадне клаузата за предпазния механизъм по границата между Обединеното кралство и Ирландия.

Първи реагра председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, предаде АФП. В първия си телефонен разговор с Джонсън след избирането му Юнкер каза, че страните членки на ЕС няма да се поддадат на неговото искане. Той за пореден път каза, че предложението към Великобритания е „възможно най-доброто“.

Думите на Джонсън разгневиха и главния преговарящ за Брекит от страна на ЕС Мишел Барние. В резултат той написа „окръжно“, което разпрати по електронната поща до лидерите на всички 27 страни членки от Съюза.

„Това, разбира се, е неприемливо и не е в пълномощията на Европейския съвет“, изтъква френският дипломат.

Той призовава европейските лидери да запазят спокойствие, пише изданието, което се е сдобило с копие от посланието му. Барние настоява ръководителите да се ридържат към своите принципи и да демонстрират солидарност и единство на фона на „по-скоро войнствената“ според неговото определение първа реч на Джонсън пред депутатите в Лондон.

„Докато той (Джонсън – б.р.) декларира, че ще се ангажира с ЕС само на тази основа, ние сме готови от наша страна да работим конструктивно, в рамките на собствените ни пълномощия. Ще проучим всяка британска идея по въпросите на излизането от ЕС, съвместима с настоящто споразумение, и, разбира се, сме готови, да преработим политическата декларация в съответствие с насоките на Европейския съвет“, пише Барние.

В писмото си преговарящият предупреждава, че ЕС трябва да се подготви за възможността за Брекзит без споразумение. Според много експерти това ще нанесе сериозни щети върху икономиката на Острова.

Французинът завършва писмото си с пожелание до всички европейски лидери за приятна ваканция. И се надява тя да не бъде прекъсната от говоренето на висок глас в Лондон.

Френският президент Еманюел Макрон ще обсъди Брекзит с Борис Джонсън в близките седмици, предаде Ройтерс. Макрон поканил новия британски премиер да посети страната му. От Елисейския дворец уточниха, че разговорте между двамата ще бъдат в съответствие с исканията на ЕС по отношение на Брекзит.

„Готови сме да работим с Борис Джонсън относно отношенията след Брекзит“, заяви френската министърка по европейските въпроси Амели дьо Моншален.

Тя обаче също предупреди, че Париж и другите европейски столици няма да предоговарят условията на оспорваното споразумение. Според Дьо Моншален фокусът сега трябва да е върху дефинирането на бъдещите отношения с Лондон.