Световната здравна организация поиска регулация за електронните цигари като обяви, че няма доказателства, че те помагат на пушачите да се откажат от своя навик и дори може да са вратичка за пристрастяване на младите хора, съобщи "Дойче веле". Те са "несъмнено вредни", смятат още от СЗО.

"СЗО дава ясни насоки - да има регулация за електронните цигари", каза Виняк Прасад, програмен директор на отдела за котрол над тютюневите изделия на организацията.

Според производителите на електронните цигари технологията на продуктите им излага потребителите на по-ниски нива на токсични вещества отколкото се поемат при горенето на нормалните цигари.

Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват "риск за здравето" на потребителите.

"Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране", казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето. Има и "недостатъчни доказателства" в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да откажат конвенционалните цигари, се казва в съобщението

Според СЗО тютюневата индустрия разпространява дезинформация за електронните цигари, коята е "реална заплаха". Индустрията създава нови продукти само за да разширява пазарите си под прикритието на стратегията за "по-малката вреда".

Прасад отбелязва и че няма доказателства за твърденията на производителите, че електронните цигари помагат на пушачите да се откажат от навика си, а доказателства от САЩ дори показвали, че те водят до това повече млади хора да започнат да пушат.

Миналия месец Сан Франциско забрани продажбата и производството на продуктите, като стана част от растяща световна тенденция за рестрикции в употребата им, посочва още ДВ.

В новия си доклад СЗО отбелязва, че има някакъв напредък за намаляване на пушенето и употребата на тютюневи изделия, но все още по света има 1,1 млрд. пушачи като 80 на сто от тях са в бедните държани и страните със средни доходи.

Последните данни на СЗО показват, че пушенето е причинило смъртта на над 7 млн. души в света за една години - чрез инфаркти, инсулти, рак на белия дроб и др. заболявания.