Близо две трети от бизнеса приветства решението партийната субсидия да е 1 лев на глас вместо досегашните 11 лева. Почти 50 на сто от компаниите заявяват, че са готови да финансират политическите формации, но настояват за въвеждане на таван на парите. Изразяват и съмнения, че спрямо тях може да има рекет от страна на партиите и призовават за затегнат контрол, за да няма плащания "под масата", каквито сега имало.

Това сочи проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) сред бизнеса, публикувано на сайта й. Поводът за него е окончателното решение на Народното събрание, с което бе променена системата на финансиране на партиите. Бе решено те да получават по 1 лев на спечелен глас, но и също така да се ползват с безлимитно финансиране от бизнеса, в т.ч. от компании, които печелят обществени поръчки и концесии, както и от такива с държавно участие. Досега финансирането от бизнеса бе забранено. Президентът Румен Радев наложи вето на измененията именно в частта с финансирането от бизнеса, но то бе отхвърлено. 

Проучването е направено в периода 28 юни-3 юли (преди окончателното гласуване на законовите поправки). Не се посочва брой на анкетираните.

Според 75% от фирмите, ако държавната субсидия се премахне или стане 1 лев на глас, партиите ще оптимизират структурите си и ще станат по-ефективни. Повечето компании обаче считат, че намалената субсидия ще бъде компенсирана с пари от бизнеса. Това твърдят 74 на сто от анкетираните.

Около 60% от компаниите виждат като ефект при намаляване на субсидиите изчезване на "малките" партии и оставане само на "големите" партийни структури. Но пък и виждат шанс за нови играчи, "особено що се отнася до равноправието с разполагане на финасови средства".

Като положителен ефект анкетираните посочват още минимизиране на разходите за несвойствена дейност, по-стриктен вътрешен контрол и др.

От друга страна при намаляване или премахване на субсидията според анкетираните ще се доведе според фирмите до  редица предимства:

Макар и да смятат, че "тежестта" на финансирането ще падне основно върху тях, анкетираните предлагат да се обърне внимание и на други средства за набиране на пари – по-голям членски внос и предоставяне на разумни рекламни пакети преди изборите.

"Участници в анкетата смятат, че финансовата подкрепа за партиите трябва да идва от членовете или симпатизанти с лични средства, като партиите следва да печелят хората с идеите си. Като ефект от редуциране на субсидията партиите виждат и създаването на една по-конкурентна среда – защото те няма да разчитат на пари от държавата", посочват от БТПП.

45 на сто от фирмите подкрепят предложението те да финансират партиите, но при определени условия, а именно:

- да има по-голяма прозрачност на предоставяните средства, както и на разходването им;

- да се криминализира получаването на суми с неясни източници.

46% от компаниите обаче се притесняват. Защото:

- ще се оказва натиск от страна на партиите върху бизнеса;

- определени компании ще бъдат покровителствани.

67% от анкетираните споделят виждането, че когато партиите са финансирани от фирмите или НПО, то трябва да има фиксиран максимален размер. Таванът да е определена сума, но да не е свързана с размера на компанията или оборота искат 72 на сто. Таван обаче законодателите отказаха да разпишат, макар да имаше такива предложения от депутати. Така финансирането си остана безлимитно.

"Решението за намаляване на субсидиите е добро,но ще има търсения ефект само ако има по-затегнат контрол, защото от анкетата си проличава мнението на бизнеса, че плащанията "под масата" ще останат", посочват още от Палатата, с което идва да се разбере, че макар бизнес финансирането да бе забранено по стария ред, "плащания под масата" е имало.