Гърция забрани вноса на свинско месо от България. Строги проверки са въведени на граничните пунктове. Под пълна забрана са вносът на свинско месо и продукти, съобщава БНР.

Вземат се превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете, допълва националното радио. Силен е контролът на властите и в пограничните райони с България.

Агенцията по безопасност на храните в Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

Няма регистриран случай в Гърция, заявиха пред медиите от аграрното министерство. Специалисти обаче предполагат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.

В пограничните райони е наложен строг контрол. Всички собственици на свинеферми са информирани и задължени да вземат превантивни мерки. Екипи на специалисти са в постоянен контакт с животновъдите и извършват изследвания на свинете.

Проверяват също за сертификати свинете в кланиците.

Премиерът Кириакос Мицотакис се информира лично за прилагане на мерките, които са предприети срещу разпростпраняването на африканската чума.