Футболен клуб "Черноморец" (Бургас) навършва днес точно 100 години. Най-старото активно спортно дружество в морския град е учредено на 1 август 1919 г. от войници от 24-ти Черноморски на Н.В. Царица Елеонора полк, участници в Първата световна война.

И клубът получава името си от това на военното формирование. Предложението за име е на един от учредителите Стефан Илич, който става и неговият първи председател.

Почти веднага "Черноморец" (Бургас) се превръща в най-голямото спортно дружество в града и до 1944 г. е свързан с четири исторически събития и за българския футбол. В "Черноморец" играе първият англичанин в България (Антъни Кендъл), отборът е сред финалистите на първото държавно първенство през 1924 г., първият професионалист в страната ни облича екипа на "Черноморец" (привлеченият от "Славия" Димитър Манолов), а през 1937 г. при създаването на Националната футболна дивизия тимът отново е поканен.

След като е унищожен от комунистическата власт, "Черноморец" бавно се възражда през 60-те години и набира сили, за да стане отново любимият клуб на Бургас. И впоследствие много големи имена на бургаския и българския футбол правят име и създадат история с екипа на "акулите".

Като Тотко Дремсизов (112 попадения в "А" група), Руси Гочев (трикратен шампион с "Левски"), отишлите си без време голмайстори Владимир Стоянов и Иван Притъргов (шампион с ЦСКА и реализатор №1 на „А“ група с "Ботев" Пловдив), Валентин Делиминков (298 мача в "А" група), Любомир Шейтанов, Дражо Стоянов, Ваньо Костов, Пейо Николов, Петър Младенов, Панайот Костов, Ивайло Коцев, Георги Маджаров, Николай Русев...

Годината е 1970-а.

Следващата генерация е наистина впечатляваща, като включва героя от "САЩ '94" Златко Янков, участникът на Световно и на Европейско първенство Радостин Кишишев, записал 11 сезона по терените в Англия... Продукт на "Черноморец" е и един от най-успешните наши треньори - Димитър Димитров-Херо, единственият бургазлия водил националния отбор, при това два пъти.

1989 г.

След няколко години на трудости днес "Черноморец" отново опитва да тръгне нагоре. "Акулите" са във "В" група, но всички в клуба са крайно амбицирани за завръщане в професионалния футбол.

Юбилейният мач по случай "100 години Черноморец" е на 4 август (неделя) от 18:00 часа и ще противопостави бургаски легенди срещу футболни звезди на България. Час по-рано започва церемонията по награждаването на заслужилите ветерани, футболисти и деятели.