Астрономи от университета Маккуори в Сидни откриха нова звезда от главната последователност или звезда джудже, която се движи с чудовищната скорост от 1700 километра в секунда (6,12 млн. км/ч) и се отдалечава от центъра на Млечния път, съобщи Сайънс алърт, цитирана от БТА.
Учените са уверени, че звездата S5-HVS1 е била изхвърлена от центъра на галактиката в резултат на взаимодействие със свръхмасивната черна дупка Стрелец А. По мнението им, звездата е на 500 милиона години, а продължителността на живота й е 1 милиард години. Тя е от спектрален клас А, т.е. е с бял цвят. Масата й е 2,35 пъти по-голяма от слънчевата.
Статистическите данни сочат, че бързодвижещите се или свръхскоростни звезди от главната последователност са много редки. Те са от спектралните класове О и В, а продължителността на живота им е няколко десетки милиона години. По-често се срещат бързодвижещи се неутронни звезди, които остават след експлозия на свръхнова. Например неутронната звезда RX J0822-4300 се движи със скорост над 1500 километра в секунда. През 2018 г. бяха открити свръхскоростни бели джуджета, които за една секунда изминават 2200 километра. 
В случая с неутронните звезди и белите джуджета високата скорост е в резултат на асиметричен взрив, при който звездата се превръща в свръхнова тип II или тип Ia. Звездите от главната последователност обаче придобиват енергия, докато се намират в система, включваща три тела и черна дупка. Местоположението и скоростта на звездата S5-HVS1, която е на 29 хиляди светлинни години от Земята, навеждат на мисълта, че е била изхвърлена от центъра на Млечния път преди около 4,8 милиона години.
Освен това в системата от три тела вероятно има звезда, която кръжи около S5-HVS1 с период 3-40 дни, а масата й е по-малка от слънчевата. Подобни двойни звезди вероятно са много редки и се появяват в центъра на Млечния път при акреция на вещество от черната дупка.