Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров, обвиняем по делото за източването на данни от НАП, изненадващо бе оставен вчера в ареста, след като преди това бе пуснат под парична гаранция. Според адвоката му Ина Лулчева апелативният спецсъд не се е позовал на доказателства за неговата обществена опасност, а е постановил тежката мярка както в миналото са осъждали хора - заради формата на главата.

Това сравнение Лулчева направи пред бТВ, където тази сутрин се включи по телефона, за да коментира обрата по делото. По него Тодоров е обвинен в подбудителство. Като "подбудител" е определен и търговският директор Георги Янков, а служителят на "ТАД" - Кристиян Бойков е сочен за извършител. Последните двама обаче бяха пуснати от самата прокуратура.

"Поставям следните въпроси: няма доказателства за подбудителство; другият подбудител е с гаранция от 20 000 лева, а извършителят е с подписка. А собственикът е задържан. Затова казахме, че е задържан именно, защото е собственик", посочи днес Лулчева.

И допълни:

"Обяснението ни, за съжаление не е свързано с правото, а с ръководителя на ГДБОП, който миналата седмица заяви, че в четвъртък ще стане ясен поръчителят и защитата да не си въобразява, че ги е хванала еди къде си - един много академичен израз".

Последното е по повод изявленията на Ивайло Спиридонов от миналата седмица, когато той уверен във вината на обвиняемите по делото обяви, че "някои хора" си мислят, че са хванали прокуратурата и ГДБОП "за шлифера".

За да остави Тодоров в ареста апелативният съд се позова на разговорите на терасата на офиса на фирмата, които прокуратурата разпространи в медиите. Само че на тях се вижда Георги Янков, който говори с Кристиян Бойков - а не Иван Тодоров. Това защитата определя като позоваване на "фактическа грешка".

Съдът заяви още, че шефът на "ТАД Груп" имал "специфични умения и знания" и можел да влияе на служителите си, ако остане на свобода.

"Защо е опасен за обществото - съдът не може да каже това без да посочи конкретни доказателства. Формата на главата му, както е било на времето - някак си са отречени такива подходи. Специфични умения и знания трябва да има всеки ръководител", коментира Лулчева мотивите на втората инстанция.

На въпрос повлияло ли е разпространяването от обвинението в медиите на доказателствен материал по делото, адвокатката на Тодоров посочи:

"Може би са повлияли, не мога да ви кажа. Създава се такова впечатление. Трябва да влияят доказателствата в съда, а не общественото настроение, което се опитват да формират службите. Поне винаги така съм се надявала."