Създателите на сериала „Игра на тронове“ Дейвид Бениоф и Дан Уайс са поредните популярни имена, които „Нетфликс“ успя да привлече. Двамата подписаха сделка със стрийминг гиганта на стойност 200 млн. долара за продуцирането на филми и сериали, съобщава „Гардиън“.

Бениоф и Уайс отдавна са в групата на най-търсените шоурънъри в Холивуд, за което помогнаха осемте сезона „Игра на тронове“. Дуото вече има договор с „Дисни“ за трилогия от вселената на „Междузвездни войни“, а решението им, че ще напуснат НВО след почти 10-годишно партньорство бе посрещнато с лавина от оферти. За тях са се борили включително „Амазон“ и „Епъл“.

Но „Нетфликс“ за пореден път показа, че превъзхожда конкурентите си и затвърди политиката си на ухажване на най-търсените имена с мултимилионни сделки. Миналата година компанията подписа договор с Райън Мърфи (създател на сериалите „Веселие“, „Зловеща семейна история“, „Американска криминална история“) за рекордната сума от 300 млн. долара. Първата му продукция за компанията, сериалът „Политикът“, ще има премиера следващия месец. Деветцифрена е сумата, предложена и на Шонда Раймс през 2017 г., създател на „Анатомията на Грей“.

„Развълнувани сме да посрещнем майсторите на разказа Дейвид Бениоф и Дан Уайс в „Нетфликс“. Те са творческа сила и удовлетворяват зрителите по цял свят със своите епични разкази. Нямам търпение да видя какво ще поднесе въображението им на нашите потребители“, приветства ги Тед Сарандос, отговорен за съдържанието в „Нетфликс“.

Изказването му обаче провокира сарказъм, особено частта с „удовлетворяват зрителите по цял свят“ – подигравателната им реакция бе породена от последния осми сезон на „Троновете“, посрещнат с огромни критики от феновете. Едно от обвиненията към Бениоф и Уайс беше именно, че претупват историята на сериала на НВО, за да продължат с останалите си и по-доходоносни проекти като трилогията „Междузвездни войни“.

Двамата шоурънъри са силна карта за „Нетфликс“ – напоследък стрийминг гигантът се изправя срещу все по-ожесточена конкуренция. По-късно през годината „Дисни“ и „Епъл“ ще пуснат свои стрийминг платформи, а НВО Мах, новата услуга на „Уорнър медиа“, ще заработи през 2020 г. Към това се прибавя и очакваният сериал „Властелинът на пръстените“, в който „Амазон“ наля рекорден бюджет в опит да изпревари „Нетфликс“ по гледаемост. Новият проект по Толкин трябва да е готов до 2021 г.

Макар и да не удовлетвориха феновете със съдържание тази година, Бениоф и Уайс, превърнаха „Троновете“ в най-гледания сериал на НВО – рекорд, който не трая дълго – до появата на минисериала „Чернобил“.

Площад Славейков