"Не съм решила дали да се кандидатирам. Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет. И това е причината за страха, за агресията, за атаките, на които съм подложена - впрегната е цялата пропагандна машина около властта."

Това каза омбудсманът Мая Манолова тази сутрин на настоятелните въпроси в студиото на бТВ - ще се кандидатира ли за кмет на столицата наесен.

Тя даде пример, че атаките са от "медии и говорители на властта", а това според нея издава паника.

Разговорът премина с констатации на водещата от рода:

"Много сте емоционална, г-жо Манолова!

Нека да вървим към диалог...", и пр.

Биляна Гавазова A напомни, че в друго предаване е обещала, че "ако я вбесят достатъчно", ще се кандидатира и ще съобщи решението си в началото на септември.

На въпроса - вбесили ли са я вече, Манолова отговори:

"По-притеснителното е, че хората се вбесяват от опита да се прехвърли цялата отговорност (за кризата с африканската чума по свинете, б.р.) върху тях.

Тези, които не са си свършили работата, са висшите държавни чиновници от Министерството на земеделието и опитът вината да бъде прехвърлена към най-бедните – е некоректен", заяви омбудсманът, като каза, че на ден има десетки обаждания около свинската криза.

Манолова обаче декларира, че не очаква подкрепа от политически централи, не води разговори с никоя политическа сила и с никой политически проект - "независимо дали е реализиран или обявен в аванс".

"Винаги съм очаквала подкрепа от гражданите – така ще бъде и ако реша да се кандидатирам", обяви тя.

Не деляла също така гражданите - нито сега, когато се включва на тяхна страна по разни казуси, нито ще го прави, ако стане кмет.

- Близка ли сте със Слави Трифонов - попитя а водещата.

- А вие близка ли сте със Слави Трифонов - отговори мълниеносно Манолова.

- Ми, не - каза Гавазова.

Все пак за въпроси, свързани с бъдещия политически проект на шоумена, Манолова я насочи да си пита него.

Тя деликатно избягна и въпроса каква е оценката ѝ за мандата на Йорданка Фандъкова, като каза, че ако се кандидатира, ще направи анализ.

И пак иззе думата на водещата, която опита да я попита харесва ли ѝ София.

"А според вас как се развива София - чиста ли е, зелена ли е има ли презастрояване, почтено ли се управлява?... Това са въпроси, на които хората ще дадат отговори буквално след няколко месеца. Имайте търпение - те ще бъдат задавани, ще има и отговори.

Какво ще работи Мая Манолова след октомври може би е любопитно за няколко души - за хората около властта, за които залогът очевидно е много голям, но това, което е важно за българските граждани, са другите теми", каза отново тя, като обвини водещата:

"Като че ли всичко е фокусирано върху моята особа - не съм забелязала да сте толкова активни с другите потенциални кандидати!"