Всички помним онзи злополучен надпис „Локо София“ на стената на мемориала в Хирошима, който ни прослави чак в Страната на изгряващото слънце. И докато изкуствоведите още спорят изкуство ли е бунтът на работниците, позволили си да го надраскат, или обикновена вандалщина, един друг „надраскан“ локомотив привлича вниманието ни.

За първи път изцяло изрисуван от графити художник локомотив тръгва днес от София до Бургас. Машината ще води бързия влак № 8613, а след това ще бъде включена в съставите на различни композиции, които се движат в цялата страна.

Проектът е иновативна идея с послание към любителите на стрийт арта, но в същото време е част от стратегия на БДЖ за отдаване на площи с рекламна цел.

Изрисуваният локомотив е дело на известния стрийт артист Станислав Трифонов с псевдоним Nasimo. Той е един от пионерите на източно-европейската графити и стрийт арт култура, както и един от най-популярните по света съвременни български художници.

Именно, за да популяризира работата на българските стрийт артисти и да покаже, че ако изкуството им замени цинизмите и омразата по стените ни, градското пространство ще стане не само по-красиво, но и по-щастливо, Клуб Z започна своята кампания „ИZчистване“. Целта е, разбирайки всичко важно за вътрешните си подбуди да драскаме по стените, да успеем да отсеем качеството от хулиганството, да изчистим мръсотията и да живеем в красиви и цветни градове.