Употребата на метафори, свързани с война, когато става дума за отношението към рака, може да бъде повече вредна, отколкото полезна. Това сочат изводите от ново изследване, посветено на влиянието на думите върху възгледите на хората за болестта, пише "Гардиън".

Слагането на рака в рамката на военните термини прави лечението по-трудно и кара хората да се настройват фаталистки като започват да мислят, че могат да направят много малко, за да се справят с болестата или да намалят риска от рака, посочват учените.

"Според изводите от нашето изследване баталните метафори могат да имат негативен ефект върху начина, по който хората мислят за рака, и тези мисли могат да подкопаят желанието за следване на полезно за здравето поведение", обяснява Дейвид Хаузър, психолог от университета "Куинс" в Онтарио, Канада.

Хаузър и Норбърт Шварц, професор по психология от Университета на Южна Каролина, изучават влиянието на военните метафори върху отношението към рака, след като забелязват колко разпространен е този език. Вместо просто да се каже, че някой има рак, се говори, че пациентите са окупирани от вражески клетки, срещу които се води битка с най-новите амуниции във въоръжението на онкологията, това е битка, загубена от много смели герои.

"Хората използват подобни метафори, защото си мислят, че имат благотворен ефект или поне не негативен, но никой не е изучавал влиянието им", казва Хаузър пред "Гардиън".

При четири отделни експеримента, в които участват близо 1000 здрави доброволци, учените проследяват как мнението на хората се променя, докато четат откъси за болни от рак като описанието един път е с военни метафори, друг път с метафори, свързани с пътуване, третия път - без никакви метафори.

Сред военните метафори има дума като битка, атака, нападение. След като прочитат материали с военни метафори хората дават оценка, че лечението на рака ще е много по-трудно, отколкото когато за него се говори с метафори, свързани с пътуване, или при текст въобще без метафори. В статия, подготвена за Health Communication, учените предупреждават, че наблягането на трудностите при лечението на рака като цяло генерира страх и така хората отхвърлят симптомите, което може да доведе до потенциално негативни последици.

Този тип говорене настройва хората по-фаталистично. Те са по-склонни да се съгласят с твърдения като: "Ако някой трябва да се разболее от рак, ще се разболее, независимо от това, което прави".

А това може да се окаже силно демотивиращо за профилактиката на заболяването.

Хаузър отбелязва, че военните метафори са така силно навлезли в речника, свързан с рака, ще е много трудно те да бъдат изчистени. Но той призовава към по-внимателната им употреба.