Сградата, в която ще се помещава Националната детска болница, не отговаря на съвременните извиквания за качество и безопасност. Това заяви пред бТВ инж. Иван Каралеев - председател на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Камарата на архитектите в България, заедно с организацията на инженерите, оспорва пред Комисията за защита на конкуренцията обявената от Министерството на здравеопазването обществена поръчка за избор на изпълнител на инженеринг на старата сграда в София, която според плановете на ведомството трябва да бъде реконструирана. И в нея да се помещава новата детска болница. Жалбата е от 6 август.

Според инж. Каралеев обаче първо трябва да се направи технически паспорт за състоянието на зданието. Строежът е започнал през 1976 г., което поставя под въпрос и качеството на строителство и отговаря ли то на съвременните и нормативни стандарти. 

„При реализирането на една идея трябва да се има предвид добре разписано техническо задание. Изискванията в техническо отношение трябва да отговарят на съответните стандарти, а те трябва да бъдат обвързани с нормативните изисквания”, допълни инж. Каралеев.

Детският пулмолог д-р Елена Георгиева, участвала в Инициативния комитет за създаването на Национална детска болница, пък посочи пред бТВ, че преди 10 години е имало категорично заключение, че сградата е негодна, а сега се оказва, че строежът е годен. И допусна, че това разминаване също е повод за нова експертиза. 

Неотдавна пред БНР шефът на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов обясни и причините за подаване на жалба с искане КЗК за спре обществената поръчка за новата детска болница. 

„Т.нар. „инженеринг“ крие риск от компромиси и вратички за избиране на евтини и стари решения, които да бъдат продадени на висока цена на обществото. Техническото задание към тази поръчка е непълно и невъзможно, например не е показано дали трябва да има вторично захранване от генератор, нещо задължително за болница, не е посочено как ще се отоплява сградата - това е основателна причина поръчката да бъде спряна от КЗК и да бъде върната за доработка. Напът сме да получим поредната скъпа обществена поръчка с незадоволително качество“, заяви той пред националното радио. 

По думите му т.нар. инженеринг, какъвто иска министерството, означава, че вместо първо да се направи проект, да се обмислят всички аспекти на една сграда или на едно съоръжение, директно се възлага строителството на строителна фирма, като се очаква тя да го измисли, да намери проектанти и специалисти без възможност възложителят, който винаги е държава или община, да има реален контрол върху това какво се случва. 

Според него този подход при обявяването на търгове е системен. 

"И виждаме резултатите – огромни средства, дадени за посредствени резултати. Щом за един път или една мантинела има толкова проблеми, то какво остава за един такъв сложен обект като болница“, допълни тогава арх. Игнатов.

По думите му „ако поръчката бъде обявена както трябва, то цената, която ще се плати, ще бъде по-ниска, а сградата – по-качествена“. 

Търгът за проектиране и строителство на националната детска болница беше обявен в началото на юли, като МЗ е сложило таван на бюджета от 95.4 млн. лева с ДДС. Предвижда се болницата да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на МЗ предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м. в два основни 11-етажни корпуса, 6 триетажни и 2 сутерена и да разполага с 350-400 легла.

В сайта на МЗ към днешна дата последната информация по темата е от 12 август. В нея се казва, че министерството е уведомено за жалбата на Камарата на архитектите, но търгът не е спрян, защото няма уведомление от КЗК да е инициирано производство и да е наложена мярка за временно спиране на процедурата, каквото искане има.