Спортният свят говори за Дъкхий Лий - първият глух тенисист, който спечели мач от основната схема на турнир от ATP. Това стана в надпреварата от ATP 250 в Уинстън-Сейлъм в Северна Каролина - една от последните преди Откритото първенство на САЩ.

Там Лий (№212 в световната ранглиста) победи в първия кръг швейцареца Анри Лааксонен със 7:6, 6:1.

Азиатецът привлече вниманието, но никой не е по-наясно от него, че е изминал труден път и мнозина са поставяли под съмнение възможностите му да играе на толкова високо ниво. И ще продължат да го правят.

"Хората ми се подиграваха заради глухотата. Имаше такива, които ми казваха, че изобщо не бива да играя. Исках да докажа на всички обратното, коментира Дъкхий Лий. - С това искам и да отправя послание към хората с моя проблем - не се обезкуражавайте. Ако човек полага усилия, може да постигне всичко."

Кореецът може да чете по устните. По време на пресконференцията помага годеницата му Соопин, която превежда на английски. 

В защита на Лий се изказа Анди Мъри, който все още чака първата си победа, откакто играе на сингъл след завръщането от операцията на тазобедрена става. Британецът загуби и на старта в Северна Каролина.

"Той е поставен в неблагоприятно положение спрямо всеки противник, тъй като не чува шума от движението на топката. Така това, което прави, е достойно за уважение. Тенисистите доста използваме ушите си", обясни Мъри.

 Във втория кръг Лий ще срещне унгареца Хуберт Хуркаш.

Той е започнал да играе на турнири от категория "Чаланджър" още на 14 години. Излиза на корта в надпревари най-често в Азия, но сега е на твърдите кортове в САЩ. През юни игра на финал в Литъл Рок - първият му от три години насам.