БСП ще внесе сигнал в прокуратурата за монопол на енергийния пазар на дружества, свързани с "Христо Ковачки от Сейшелите". Това заяви зам.-шефът на партията Кирил Добрев. Сигналът ще бъде внесен до края на седмицата.

"Излиза, че цената в Гърция, Турция, Македония на българската електрическа енергия, произведена от българските електрически централи, е по-ниска, отколкото пазара в България. Ако има нещо по-сладко от държавния монопол, то това е частният. Частен монопол, гарантиран от държавата, е всъщност равен на грабеж. В България има един човек, който в продължение на две години, стъпка по стъпка, успя да монополизира целия пазар на електричество", каза Добрев.

Той припомни, че преди два месеца всички работодателски организации сезираха КЗК, че свързани с Ковачки дружества, производители на ел. енергия и търговци, са успели да постигнат монополно положение.

"Това са 11 топлофикационни дружества, които имат договор за търговия с ел. енергия с един търговец. Същият търговец има договор и изкупува цялата електрическа енергия от "Топлофикация София". Пет търговеца на три сесии на българската борса за ел. енергия са изкупили цялата свободна ел. енергия от АЕЦ „Козлодуй“. Нямате съмнение, че петте търговеца са свързани с един и същи човек – този, който е собственик на 11-те производствени дружества. Само че според г-жа Юлия Ненкова (шеф на КЗК - б.р.) този собственик не бил един и същ. Собствениците са някакви хора от Сейшелите и били различни неща. След Вашку да Гама от село Рупча, имаме Христо Ковачки от Сейшелите – собственик на електрически централи", каза Добрев.

Той допълни, че НЕК продава цялата електрическа енергия от ВЕЦ-овете, пак на едно от тези търговски дружества.

"Мисля, че постигнахме и затворихме целия кръг: търговци, частници, държава производител, изкупена енергия и търговци на ток, които успяха да затворят целия кръг. Няма обаче доказателства, че това е така", каза Добрев.

Той допълни, че държавата е спряла единия блок на ТЕЦ "Марица Изток" и така се е получил недостиг на енергия.

"И се включва въпросният монополист. Като цената на тока от 80 – 85 лв. до 90, скача до нива от 180 лв., постигнати през месец юли, а в пикови моменти над 200-220 лв. Реализираните печалби са милиони. Говорили сме много пъти, че най-скъпият ток в България го произвеждат американските централи. Ние сме искали неведнъж и два пъти тяхното вкарване в някакви норми и разваляне на договора. За ваша информация американските централи продават своята скъпа енергия за 168 лв. за мегават час. Юли месец Ковачки и свързаните фирми са продавали ел. енергията на 180, в пикови моменти над 200. Смятам, че такава абсурдна държава няма. Такова управление в енергетиката няма", каза още Добрев.

Той припомни, че Ковачки има и политически проект "Лидер", като на последните парламентарни избори от този проект е имало 7 кандидати за народни представители в листите на ГЕРБ, а двама са станали депутати. Според Добрев "само преференциите, които е дал "Лидер" на ГЕРБ със своите си служители са над 50 хил. гласа". Той отчете, че до 2017 г. публичната информация е, че дружествата на Ковачки дължат на държавата 114 млн. лв.

"109 млн. лв. от тях са за осигуровки. Останалите са концесионни такси. Докато четири търговеца правят милиони лева печалби само за месеци", каза още Добрев.

Той припомни, че преди месеци Ковачки е поел и управлението на "Топлофикация София" не без помощта на общинския съвет.

"За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа. И всичкото това на фона, че ние имаме възможности да произвеждаме два пъти повече енергия, отколкото потребяваме. Един производител на банички и на бюрек в Гърция, който ползва българска ел. енергия, плаща по-ниска цена на тока, отколкото производителя на банички, отсреща до Съдебната палата. Всичко това е благодарение на начина, по който функционира пазара на ток в България и изкривяванията, които се получават", обясни Добрев. 

 Той припомни, че компании, свързани с Ковачки, са сред кандидатите за инвестиция в АЕЦ "Белене"