Министърката на енергетиката Теменужка Петкова отговори на обвиненията на БСП, че секторът се управлява зле, цените на тока у нас са най-скъпи, а българската електроенергия, продадена на Гърция е по-евтина за гърците, отколкото енергията за родния пазар.

Социалистите съобщиха по-рано през деня, че сезират прокуратурата за злоупотреби на пазара на ток у нас, свързан с толериране от страна на държавата на "частен монопол" от компании, близки на бизнесмена Христо Ковачки.

„Очевидно предизборната кампания е в своя пик, ако съдим по казаното днес от страната на БСП. Явно колегите имат доста къса памет, защото, когато поехме ресора през ноември 2014 г., ситуацията беше изключително тежка. Дефицитът в „Национална електрическа компания“ ЕАД надхвърляше 800 млн. лв., задълженията към т.нар. американски централи бяха застрашителни, междуфирмената задлъжнялост – също, работата на целия сектор беше блокирана.“, обяви Петкова в отговор, цитирана от пресцентъра на министерството.

Министърката даде различни от тези социалистите данни - в числа - за цената на електроенергията в България. По думите й средната цена на тока за периода юни-август по официални данни е 48,59 евро, в Румъния тя е 49,86, в Унгария – 50,14 евро. Официалните данни показвали, че само на 9 август цената на българската енергийна борса е била по-висока от тази на съседните борси - в Румъния и Унгария. Тогава цената в България е била 124,62 лв., докато базовата цена на румънската и унгарската борса е била 111,46 лева. Базова цена за утре на БНЕБ е 85,11 лв. На румънска борса - 110 лв., на унгарската борса - 107,94 лв., съобщи още тя. А на либерализирания пазар цените се регулирали от търсенето и предлагането.

И припомни, че именно по време на управлението на правителството на Борисов е създадена Българската независима енергийна борса и либерализацията на енергийния пазар е навлязла в решителната си фаза.

Всъщност обвиненията за злоупотреба и неразрешени практики на енергийната борса от компании, свързани с Ковачки, дойдоха първо от АИКБ, КРИБ и други гореми работодателски организации. Те сезираха КЗК, но от антимонополния орган им върнаха писмо, с което твърдят, че собствеността на въпросните компании - производители и търговци на ток, била "различна", в това число и в офшорни зони. Браншовиците отвърнаха с контраписмо, в което обвиняват институцията, че не си върши работата. 

По този повод и когато бизнесът сезира КЗК, и сега, когато БСП повдигна темата, министър Петкова реагира с призив "който има съмнения за поведението на участници на пазара, да сезира КЕВР". И заяви, че тя лично е направила това за цените на борсата на 3 юли, когато в рамките на няколко часа цената отбеляза рекорд.

По отношение на обвиненията от страна на БСП, че „компании, свързани с определен концесионер, дължат на държавата стотици милиони за предоставени въглищни концесии“, енергийният министър отвърна, че всички въглищни концесии са предоставени с решения на Министерския съвет в периода 2002 – 2007 г.

"През 2014 г. имаше натрупани около 4 млн. лв. задължения по един концесионен договор, но през май 2015 г. успяхме да ги съберем на база на договор за цесия", каза още тя.

Не стана ясно каква е връзката между това кога са дадени въпросните концесии и какъв е последващият контрол върху изпълнението на концесионните задължения, който би трябвало да се случва сега.

"Изказванията, че произвеждаме електроенергия, която продаваме евтино в Гърция, противоречат на принципите на ЕК за общ пазар", коментира Петкова друго обвинение от страна на БСП.