Иранското външно министерство съобщи, че иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф е пристигнал днес в Биариц, докато лидерите от Г-7 обсъждат позицията си спрямо страната му, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ирански държавен самолет е кацнал днес в 14,13 ч. местно време (15,13 ч. българско време) на летището в Биариц, където се провежда срещата на върха на Г-7, предаде Франс прес, като се позовава на сайта за проследяване на полетите Флайтрадар24.
Според данните в сайта същият самолет в последните дни е летял до европейските столици, посетени от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф.
В петък Зариф беше в Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон. Преди това Зариф беше в скандинавските столици, като данните на сайта за проследяване на полети показват, че кацналият в Биариц ирански самолет е бил в Париж в петък, а преди това и в скандинавските столици, посетени от Зариф.

Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави написа в Туитър, че Зариф е пристигнал в Биариц, но няма да преговаря или да се среща с американски представители там. Френското президентството също потвърди, че Зариф е в Биариц и че ще разговаря с френския си колега Жан Ив Льо Дриан, но че не е предвидена никаква среща с делегацията на Тръмп.

"Зариф ... пристигна в Биариц, където се провежда срещата на Г-7, за да продължи разговорите по отношение на последните мерки между президентите на Иран и Франция", написа Мусави в Туитър, визирайки усилията за запазване на иранската ядрена сделка от 2015 г., от която президентът Доналд Тръм изтегле страната си, възобновявайки и затягайки търговските санкции срещу Иран.

Пристигането на Зариф по френска покана и разговорите му с френски презставители в кулоарите на форума на Г-7 е хванало Тръмп неподготвен, предаде Ройтерс. Агенцията дори нарече събитието "шок" в заглавието на кореспанденцията си. Тя цитира американския президент да признава, че е  бил "изненадан".

Френският президент Еманюел Макрон и иранският му колега Хасан Рохани имаха няколко телефонни разговора през последните седмици, които имаха за цел да намалят напрежението между САЩ и Иран.

Макрон уточни днес, че няма официален мандат от Г-7, за да дискутира с Иран и че всеки ще продължи да действа според ролята си. Той обаче изрази задоволство, че членовете на Г-7 споделят едни и същи цели относно Иран, предаде Франс прес.

"Г-7 е неофициален клуб и не се дава официален мандат на една или друга страна", каза Макрон малко след като американският президент Доналд Тръмп увери, че не е говорил с колегите си от Голямата седморка за общо послание към Иран. 

Макрон каза, че на вечерята вчера, с която беше открита срещата на върха на Г-7 в Биариц, лидерите са обсъждали Иран и дискусията им е позволила да установят две общи линии. Първата е, че нито една страна от Г-7 не иска Иран да се сдобие с ядрена бомба. Втората е, че всички страни на Г-7 са изразили дълбока привързаност към стабилността и мира в региона, предаде Ройтерс. Макрон добави, че той и японският премиер Шиндзо Абе са предприели инициативи относно Иран.

Говорейки за Иран и за Тръмп, Макрон припомни, че Тръмп е президент на "сила номер едно в света", който трябва да защитава интересите на избирателите си и който е формулирал много ясно възгледите си за Иран и по други въпроси.