Френският президент Еманюел Макрон бе засипан вчера с обиди и нападки в социалната мрежа "Туитър" заради натиска, оказан над бразилския президент Жаир Болсонаро да предприеме действия срещу пожарите в Амазония. Един от обидните туитове бе на бразилския министър на образованието Абрахам Вейнтрауб, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА. 

"Макрон не е на висотата на този дебат. Той е просто опортюнистки кретен, който търси подкрепата на френското земеделско лоби", написа министърът, след като Макрон се противопостави на споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур.

"Франция е страна на крайности. Тя роди мъже като Декарт и Пастьор, но също и колаборационисти" при нацистите през Втората световна война", продължи Вейнтрауб. "Французите си избраха безхарактерен президент. Този кретен Макрон трябва да бъде атакуван", гласи туитът на бразилския министър на образованието.

Миналата седмица Макрон обвини правителството на бразилския президент Жаир Болсонаро, че не полага достатъчно усилия да опази Амазония от пожарите и че лъже за ангажиментите, които е поело в сферата на екологията, напомня Ройтерс. 

Темата бе сред водещите и по време на срещата на лидерите от Г-7 във Франция. Вчера Макрон заяви, че водачите на седемте най-развити индустриални страни са напът да се споразумеят как да помогнат за борба с горските пожари в Амазония и за преодоляване на пораженията от тях.

"Наближава моментът, в който ще кажем: нека всички ние да помогнем на страните, ударени от тези пожари", каза Макрон пред журналисти в Биариц, цитиран от световнице агенции.

Страните от Групата на седемте - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония - уточняват детайлите на евентуално споразумение за техническа и финансова помощ, добави той.

Френският президент нарече пожарите глобално извънредно положение, изведе ги начело в дневния ред на срещата в Биариц и поде дискусии за бедствието на вечерята в първия ден на срещата. Мащабът на бедствието е такъв, че реагира и папа Франциск.

Представител на ЕС, който пожела анонимност, каза, че лидерите на седемте страни са се съгласили да направят всичко по силите си, за да помогнат за справяне с пожарите. Те са дали на Макрон мандат да се свърже с лидерите на всички страни в района на Амазония, за да се установи от какво имат нужда, продължи същият източник.

Бразилски военни самолети започнаха да обливат с вода горящите тропически гори в щата Рондония в Амазония, след като Бразилия бе подложена на силен международен натиск да предприеме действия срещу разрастващите се пожари, предадоха "Франс прес" и "Ройтерс".

Вчера в Амазония два самолета С-130 Херкулес започнаха да обливат с вода пламтящите тропически гори, след протести в редица бразилски градове в защита на "белите дробове на планетата", посочва АФП.

Президентът Жаир Болсонаро е дал разрешение да бъдат изпратени военни да се борят с бушуващите пожари в седем щата в Амазония, в отговор на исканията за помощ на щатските правителства, съобщи говорителка на президентството. 

Болсонаро обяви в петък, че военни ще бъдат пратени да се борят със стихията след като дни наред бе критикуван от бразилското общество и от световни лидери, че правителството му не прави нищо, за да се бори с пожарите, посочва Ройтерс. Президентът добави, че е приел предложението на израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпрати самолет и специализирана помощ за борбата с огъня.