Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще има за партньор френския президент Еманюел Макрон на пресконференцията днес след срещата на Групата на седемте във френския град Биариц, предаде "Асошиейтед прес.

Белият дом съобщи, че Макрон ще се присъедини към Тръмп днес на пресконференцията след годишната среща на лидерите на Г-7, съобщи и БТА. 

Новината идва, след като поканата от френския президент на срещата на Г-7 на нея да се появи външният министър на Иран. Тръмп призна, че е бил изненадан от появата на представителя на страната, на фона на обтегнатите отношения между Вашингтон и Техеран. От Елисейския дворец пък заявиха, че Белият дом е бил предупреден за решението. 

Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф проведе близо три часа и половина разговори във френския курорт на брега на Атлантическия океан, включително 30-минутна среща с френския президент Еманюел Макрон, съобщи снощи БТА. И цитира източник на "Ройтерс", според когото разговорите са били "положителни". Те ще продължат на срещата на лидерите от Г-7 тази вечер и утре, допълни той.

Иранският външен министър е разговарял първо с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан, а след това - и с Макрон, в кметството на Биариц. Германски и британски дипломатически съветници са присъствали на разговорите в кулоарите на форума на Г-7, уточни Елисейският дворец.
Зариф съобщи в Туитър, че се е срещнал с Макрон след "подробна дискусия" с Льо Дриан и френския министър на финансите Брюно Льо Мер.

"Пътят е труден, но си струва да опитаме", написа иранският външен министър и публикува в социалната медия две снимки от разговорите си в Биариц.