Френският президент Еманюел Макрон "обезвреди" американския си колега Доналд Тръмп на срещата на Г-7 в атлантическия курорт Биариц, която завърши тази вечер.

Домакините бяха съобщили предварително, че няма да има заключително комюнике. Целта беше прозрачна - да не повтори фиаското от Квебек, Канада, където Тръмп след дълго убеждаване подписа финалния документ, за да се отметне минути по-късно от него и да обвини домакина си, канадския премиер Джъстин Трюдо, в недобросъвестност. 

За разговорите в Биариц, на брега Бискайския залив, се водеха подробни протоколи, но всеки от участниците е на практика свободен да тълкува техния резултат както желае пред своята публика.

Темите на лидерите на седемте най-силни икономически демокрации - САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Япония и Канада и на ЕС бяха световната търговия, Русия, напрежението в Персийския залив и около иранската ядрена сделка, климата и в частност пожарите в Амазония, Брекзит.

Решенията си Г-7 взема само с консенсус, няма гласуване по обсъжданите въпроси. А те разкриха липса на съгласие почти по всичко. 

Трансатлантическа прегръдка на брега на Бискайския залив.

Тръмп предложи Русия да се върне в групата и нейният формат да се разшири до Г-8 както беше до 2014 г., когато останалите я изключиха след анексията на Крим. Европейците бяха против, подчертавайки, че ситуацията, наложила изключването и санкциите спрямо Москва, не се е променила. Тръмп не отговори ясно на въпрос дали би поканил руския си колега Владимир Путин като гост на следващата среща на Г-7, която ще бъде в САЩ. 

"Не знам, сигурно е възможно", каза той. "Някои хора искат да видят Русия", добави той, отказвайки да ги назове, но подчертавайки, че да се обсъждат Сирия, Иран и други световни кризи без Русия е безпредметно.

По световната търговия и по-специално, наказателните американски мита срещу Китай, Тръмп получи критики и от най-близкия до себе си лидер, британския премиер Борис Джонсън, но въпреки тях заяви, че е имал колебания не дали да налага тези мита, а дали те да не бъдат по-високи.

Днес Тръмп каза днес, че търговските преговори с Китай са в много по-добро положение от всякога, а на въпроса дали може да отложи планираните мита за китайските стоки той отговори:

"Всичко е възможно", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

По-рано в кулоарите на срещата президентът на САЩ изрази увереност, че Китай иска да бъде постигнато търговско споразумение, след като Пекин се е свързал с американски търговски представители снощи, за да каже, че желае да се върне на масата за преговори.

"Мога да кажа, че имаме много смислени разговори, много по-смислени от когато и да било преди", каза Тръмп. "Китай е страхотна страна (...) Те губят милиони и милиони работни места, които отиват в други държави. Ако аз бях на тяхно място, щях да искам сделка".

Китайският вицепремиер Лю Хъ, който води търговските преговори с Вашингтон, заяви днес, че Китай иска "спокойно" преодоляване на търговската война със САЩ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В неделя Макрон беше принуден да уточни първоначално съобщение, че Г-7 го е натоварила с посредническата функция да предаде послание от името на групата на Иран с цел да намали напрежението около тази страна и да спаси международното споразумение за нейната ядрена програма, от което Тръмп изтегли САЩ.

“Ние ще действаме в нашия собствен обсег", каза по този повод Тръмп. "Но не можем да спрем другите да използват техния. Ако искат да разговарят, могат да разговарят".

Макрон също уточни в туит, че Г-7 е неформална група и не раздава мандати. По-късно каза: 

"Очевидно, когато говоря, говоря от името на Франция". 

И от името на Франция изненада Тръмп с покана към иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който кацна в Биариц в неделя за разговори с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан по ядреното споразумение и след това отлетя за Китай.

В понеделник Макрон заяви, че дискусиите на Г-7 са създали "условия за среща и следователно за договаряне" между президента на САЩ Доналд Тръмп и иранския му колега Хасан Рохани за кризата около иранската ядрена програма, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Френският президент каза, че се надява, че такава среща може да бъде организирана "през следващите седмици".

"Още няма нищо решено, нещата са изключително крехки", предупреди той на заключителна пресконференция.

По-рано, коменирайки Иран, лидерите декларираха, че поне по едно имат съгласие - той не бива да се сдобива с ядрено оръжие.

Голямата френска амбиция беше заложена в прилагането на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., но Тръмп пропусна тази дискусия, оправдавайки се с насрочени двустранни срещи. Макрон омаловажи отсъствието му, казвайки:

“Той не беше в залата, но екипът му беше. Не бива да тълкувате (така) отсъствието на американския президент... САЩ са с нас по биоразнообразието и Амазонската инициатива".

Г-7 реши да отпусне спешна помощ в размер на 20 милиона долара за Амазония главно за изпращане на самолети "Канадер" за гасене на пожари, съобщи френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

Освен това страните от Г-7 са се съгласили да отпуснат средносрочна помощ за повторно залесяване. Предложението ще бъде внесено в Общото събрание на ООН в края на септември. За целта ще е нужно съгласието на Бразилия и ще трябва да се работи заедно с НПО и местното население, уточни Макрон в присъствието на президента на Чили Себастиан Пинера.

Макрон превърна въпроса за обхванатата от пожари амазонска гора в приоритет на форума на Г-7. По последни данни от началото на годината в Бразилия са регистрирани 79 513 горски пожара, като малко над половината от тях са в района на Амазонка - над 41 000, като над половината са пламнали този месец. Според експерти повечето пожари са запалени от земеделци и животновъди, за да разчистят място за отглеждане на различни култури, предаде БТА.

Британският премиер Борис Джонсън направи дебют в Г-7, където потвърди решимостта си страната му да напусне ЕС до 31 октомври, акот се наложи - и без споразумение - и се закани Британия да не плати изходната си сметка на съюза. ЕС в лицето на предсадетеля на Европейския съвет Доналд Туск, не мигна от тази реторика и не мръдна от досегашните си позиции, че предоговаряне на сегашната сделка, която британският парламевт отхвърли три пъти, е невъзможно.