"Новите тротинетки на София" - онези 154 возила за споделено ползване, вече са обект на набези - само няколко дни, след официалното им предоставяне на столичани и гости на столицата. По признания на самата компания, която ги обслужва - Lime, до момента е имало два случая, в които се е наложило превозните средства да бъдат издирвани и връщани с полиция.

Фейсбук пък реагира "зевзешки" - със сигнали и снимки, придружени с комични коментари, в т.ч. как тротинетки се озовават в района на ромския квартал "Филиповци", как "жално писукат, осъзнавайки, че са отвлечени" в района на пазара на кв. "Сухата река", или как мигрират в посока Пловдив в багажника на голф.

Както е известно, Lime стъпи и на българския пазар, като в партньорство със Столична община бяха пуснати за споделено ползване въпросните 154 елетрически тротинетки с осигурени около 200 места за паркиране за тях. За ползването им "шофьорът" трябва да пусне еднократно 1,50 лева (за отключване), а всяка минута возене струва 30 ст. Приложение пък показва коя е най-близката до вас тротинетка в района. Возилата са оборудвани с GPS.

В публикация на в. "Монитор" се твърди, че до момета вече са откраднати 15 тротинетки. Описан е и случай на намерен до столичен мол GPS, без следа от возилото. От Lime обаче опровергават информацията. Случаите били само два, а отвлечените превозни средства - върнати.

"През изминалите дни е имаше опит за кражба на 2 електрически тротинетки, но благодарение на бързата реакция на полицията и нашето съвместно сътрудничество, те бяха намерени. Lime напълно си сътрудничи с полицията, за да гарантира идентифициране, докладване и документиране на всяко незаконно поведение", това се казва в изявление на Тамаш Тот, оперативен мениджър в Lime, в отговор на въпроси изпратени от Trafficnews.

"Бихме искали да изкажем благодарност и към активните граждани на столицата и бихме искали да ги насърчим да подават сигнали както към нас, така и към полицията, в случай че имат съмнения, свързани с всякакъв вид престъпна дейност. Разчитаме на здравия разум и отговорното поведение на хората", се казва още в изявлението. 

От компанията подчертават, че тротинетките не могат да се използват без да бъдат отключени, тъй като колелата са блокирани и при опит за преместване се задейства алармен сигнал. В допълнение, тротинетките се следят постоянно от GPS система и могат да бъдат намерени по всяко време.

"Lime разработва свой собствен персонализиран модел тротинетки, което означава, че ако някой се опита да вземе определени части от нашите тротинетки - те няма да бъдат подходящи за никой друг модел на пазара. Не си струва да рискувате да откраднете тротинетка на Lime. Всеки нерегламентиран опит за употреба ще бъде докладван в полицията като кражба и ще бъдат предприети стъпки в посока разследване на случая", предупреждава Тамаш Тот.