Китайският апарат "Юйту-2" откри странен гелоподобен материал на тъмната страна на Луната, съобщи Скай нюз, цитирана от БТА.

Специалистите описват материала "значително различен от околния лунен грунт" по форма и цвят.

Роувърът, който е част от мисията "Чанъе-4", изследва тъмната страна на Луната от януари. От 18 седмици той изпраща информация на Земята.

Юй Тяни от наземния екип на сондата е открил материала, преглеждайки направените снимки. Така луноходът трябвало да се премести, но екипът е решил да го остави на място, за да изследва открития на повърхността материал.

Според учени, цитирани от https://www.sciencealert.com, вероятно блестящият гел е стъкло, което се е образувало при високата температура вследствие на удар на космическо тяло в луната, от който се е образувал кратерът.

Преди това "Юйту 2" установи, че повърхността на обратната страна на Луната е значително по-различна от това, което очакваха специалистите.

Апаратът "Чанъе-4" беше изстрелян от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан на 8 декември миналата година. Той успешно кацна на далечната страна на Луната на 3 януари и пусна лунохода "Юйту-2". Малко по-късно изпрати първата снимка на повърхността на обратната й страна, направена от близко разстояние.

БТА и екип на Клуб Z