"Отново съм тук!"

Това бяха последните думи в първото изявление на Григор Димитров на корта след победата му над Роджър Федерер в четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ.

Българинът надви Маестрото с 3:2 сета за три часа - първата му победа над най-успелия в тениса. И в петък ще играе на полуфинал срещу Данийл Медведев, с когото са разменили по една победа.

"Не бях играл на този корт отдавна, поради това в първия сет бях нервен, рече Григор. - Роджър сервираше много добре, но си казах, че трябва да остана в мача. Знаех, че се чувствам много добре физически и съм в добра форма. Успях да отигравам добре трудните топки.

Може би след втория сет започнах да намирам ритъма си и усетих, че ако стигам до дълги разигравания имам шанс да спечеля. Опитвах се да остана в разиграванията, да накарам Роджър да стои колкото се може повече на корта. Накрая той със сигурност не беше на 100 процента, но във формат 3 от 5 сета всичко може да се случи."

Интервюиращият нямаше как да спести един от въпросите, които превръщат американското лято на Григор в приказка - той е в Ню Йорк почти без щаб. Треньорите му Радек Щепанек и Андре Агаси не са там, а само физиотерапевт и мениджъра Георги Стоименов. По съвсем друг начин стоят нещата при останалите от елита.

"Едно от най-трудните решения беше да решим да съм тук сам, а не с Агаси и Щепанек, продължи Димитров. - Андре и Радек не са тук, но ние постоянно говорим и със сигурност ще бъдем заедно в бъдеще. Засега всичко се развива добре. Беше трудно решение, но трябва да взимаш такива решения на корта и извън него. Играл съм два пъти с Медведев, той направи великолепно лято. Познавам играта му. Утре ще е дълъг ден и ще трябва да се възстановя физически и да анализирам следващия опонент. Отново съм тук.”

Малко по-късно Григор добави следното на пресконференцията:

"Единственото, за което не спирах да си мисля, беше да остана в мача. Сега съм много щастлив. След втория сет почувствах, че ударите ми започват да влизат в добър ритъм. Така основната цел беше да остана на корта колкото е възможно по-дълго. Роджър определено не беше на 100 процента, но това е част от спорта.

Последните 7-8 месеца бяха тежки за мен. За щастие имаше на кого да разчитам - приятели, семейството... Продължавах да вярвам в работата си, в усилията за възстановяване на рамото, в тренировките и упражненията. Трябваше да наглася много неща за кратък период от време. След това изведнъж се оказваш в края на сезона и имаш резултати като тези. Затова моментът е специален за мен.

Понякога, когато си изиграл толкова много мачове, в които минаваш през всичко, стягаш се, нервен си, размишляваш... започваш да се учиш. Днес беше един от онези дни, в които сервирах за спечелване на мача много спокоен. Чувствах, че мога да контролирам нервите си доста добре, да контролирам ударите си, да вземам правилните решения... Това е най-важното."

Федерер отново се прояви като спортсмен и джентълмен:

"Нуждаех се от интервенция в гърба и врата. Просто трябваше да опитам да го разтрия, да го отпусна и да видим дали ще е по-добре. Но това е моментът на Григор, не моментът на моето тяло. Не бих искал да говорим по тази тема повече. Да, преди мача изпитвах дискомфорт, леки болки, но това не ми пречеше да изляза на корта.

Григор беше много солиден от основната линия. Миксираше играта добре, което ми създаде много проблеми с ритъма. Така и не успях да се почувствам комфортно от основната линия. Това е елемент, в който съм доминирал в предишните ни мачове. Днес случаят не беше такъв, той свърши добра работа там. Но не съм изненадан. Знам какво умее Григор. Просто днес успя да използва силните си оръжия.

Разочарован съм, че турнирът за мен свърши, защото чувствах, че играя добре след по-трудния старт. Това е пропусната възможност донякъде, защото водех в резултата, щях да имам и два дни почивка. Нещата изглеждаха добре.

Дали ще имам нов шанс да спечеля турнир от Големия шлем? Нямам кристална опка, вие имате ли? Никога не знаеш. Надявав се, разбира се. Все още мисля, че сезонът е позитивен. Сега съм разачораван, но ще се оправя. Всичко ще бъде наред."