„Когато европейците харчат пари за отбрана, искаме да бъдем сигурни, че парите, които харчат, са изцяло синхронизирани с изискванията на НАТО. Ние не искаме те да се харчат на места, които не са синхронизирани с мисиите на НАТО.“

Това заяви американският посланик в ЕС Гордън Сондланд в телефонен брифинг с журналисти в Брюксел. Дипломатът коментира посещението на американския държавен секретар Майк Помпео, който посети Брюксел, за да се запознае с новоизбраните ръководители на европейските институции.

„НАТО е все още главният умиротворител в Европа и ние искаме Европа, когато търси военно оборудване, да купува най-доброто. Понякога най-доброто се произвежда в Европа, а понякога – другаде, например в САЩ. Ние не искаме протекциониъм само и само парите да се харчат в Европа, защого нашите пазари, ДАРПА (американската агенция за нови военни технологии – б.р.) и други институии са изцяло отворени да обсъждане на европейски проекти. Но новите закони, които Европа планира, ни безпокоят, защото степенна на отваряне не обхваща обратната посока от САЩ“, каза Сондланд.

Така той коментира законодателството, според което страните членки на ЕС трябва да предпочитат оръжейни оферти от Съюза. Това според дипломата би трябвало да бъде поправено възможно най-бързо. Езикът на законодателството обаче е точно такъв.

Този въпрос е само един от многобройнте търговски спорове между Европа и Съединените щати.

До една или две седмици САЩ очакват Световната търговска организация (СТО) да реши какъв да бъде размерът на митата, които те могат да наложат върху вноса от ЕС, след като спечелиха делото срещу европейските субсидии за „Еърбъс“. Посланик Сондланд обаче допълни, че двете страни все още могат да уредят въпроса чрез споразумение. Все пак Вашингтон очаква да възстанови щетите, причинени от тези субсидии. Дали САЩ ще наложат мита независимо от разговори за споразумения с ЕС, зависи единствено от президента Доналд Тръмп.

Вашингтон иска Европа да разнообрази иточниците си за доставка нагаз от много места, включително от САЩ. Този въпрос е бил обсъден на срещата между Майк Помпео и новоизбраната председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Американците продължават да бъдат против газопровода „Северен поток 2“, защото смятат, че той дава прекалено много контрол в руски ръце. Кремъл в миналото е използвал по престъпен начин този вид контрол.

„Сега ще бъдем едни от най-големите доставчици на втечнен природен газ и искаме европейците да имат много източници, за да не бъдат обвързани с един доставчик. Този въпрос бе обсъден с всички лидери“, отбеляза Гордън Сондланд.

И той, и Помпео били приятно изненадани от срещата си с Жозеп Борел, който е номиниран за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Доскорошният външен министър на Испания често сипеше остри нападки срещу САЩ по най-различни поводи. Сега обаче той говорил като близък приятел на Америка.

Севсем естествено една от главните обсъждани с Борел теми е била Балканите. Още повече, той почти сигурно ще бъде човекът, който ще ръководи преговорите между Сърбия и Косово. Испания, чийто външен министър бе доскоро Борел, не признава отцепилата се провинция. Сега обаче той оглавява не мадридската, а европейската дипломация.

Посланик Сондланд отказа да отговори на въпрос за твърденията на китайската компания „Хуавей“, че американското правителство е предприело кибератаки срещу нейните интернет и вътрешни информационни системи. Информацията по този въпрос е класифицирана.

Американският дипломат повтори, че целта на посещениетона Помпео в Брюксел е „рестарт“ на отношенията между САЩ и ЕС.. В действителност разногласията между двете страни по редица въпроси не са чак толкова дълбоки, колкото ги описват медиите, смята Сондланд. В много случаи целите на Вашингтони Брюксел са еднакви. Различни са само тактиките и за тяхното постигане. Това важи най-вече в намерението Иран да бъде върнат в международната общност.