20 български фирми попадат в класацията на COFACE TOP 500 на най-големите компании в Централна и Източна Европа за 2018 година. Това е рекордно постижение на българския бизнес, който успява да вкара в престижната класация три фирми повече, отколкото през предната година. Така страната ни се нарежда на 7-о място по брой фирми в ЦИЕ Топ 500, пише economic.bg.

Общият оборот на тези компании достига малко над 21 милиарда евро, а нетната печалба – 195 милиона евро. Оценката на COFACE за България е стабилна – А4.

Оказва се, че най-добре  представящата се българска фирма е държавният "Български енергиен холдинг", който е класиран на 31-ва позиция с 3,5 милиарда евро оборот за 2018 г. Втора от българските компании и 38-а в ЦИЕ е "Лукойл Нефтохим Бургас", следвана от "Аурубис Българи", която заема 48-мо място в общата класация.

В Топ 5 на най-добре-представените български компании в Топ 500 са още "Лукойл България" (на 99-о място) и Националната електроическа компания (НЕК) - на 105-о място. "Сакса" е на 241-во място, на 257-о е "Адванс Пропъртис". "Кауфланд България" попада на 262-ра позиция, "Булгаргаз" на 342-ра.

Иначе резултатите от класацията на най-големите компании в Централна и Източна Европа показват, че голяма част от фирмите са се възползвали от благоприятните икономически условия през последната година, казват анализаторите.

Според данните, общият оборот на тези топ 500 компании се е увеличил със солидните 9,6% до 698 милиарда евро. Докато 394 (78,8%) от изброените фирми отбелязват ръст на приходите (в сравнение с 80% през 2017 г. и 63% през 2016 г.), само 21,2% са в застой или са изправени пред спад. Средният оборот нараства до 1 396 млн. евро в сравнение с 1 274 милиона евро за миналата година. Битката за първото място става все по-ожесточена.

Най-голямата компания в региона остава непроменена през последните години - полският петролен гигант PKN Orlen. Второто място е за чешката Scoda Auto, трета отново остава мултинационалната нефтена и газова компания MOL в Унгария. 

Очаквано Полша е и страната с най-много компании в класацията - цели 175. На обратната страна - по показателя "най-много компании в несъстоятелност" - № 1 е западната ни съседка Сърбия.

Разделени по сектори, най-често големите компании в Централна и Източна Европа се занимават с минерали, химикали, петрол, пластмаси и фармация.